De rek is eruit, zegt horeca in Rotterdam
21 april 2022 om 13:21
< 1 min lezen

De rek is eruit, zegt horeca in Rotterdam

Horecaondernemers in Rotterdam maken zich grote zorgen over hun toekomst. De grote personeelstekorten en hogere product- en energieprijzen maken de situatie voor veel ondernemers uitzichtloos, stelt de lokale Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt NRC. 

Marco Bunk is voorzitter van de Rotterdamse KHN en eigenaar van eetcafé Wilskracht en zegt dat van de honderd terrasstoelen er nu maar tachtig buitenstaan, vanwege het tekort aan personeel. Daarbij komen ook nog eens de duurdere producten bij. Waar hij eerst 30 tot 35 euro betaalde voor vijf kilo boter, kost dat nu 50 euro.

Tussen de 55 en 70 procent van de omzet van horeca ging voorheen naar inkoop en personeel. Maar dat percentage is nu opgeschoven naar tussen de 65 en 75. En daar rekent Bunk de stijgende energiekosten nog niet eens bij. “De ene crisis is voorbij, maar de volgende crisis is volop aan de gang. De rek is eruit bij veel ondernemers.” Ook omdat ze tijdens de pandemie hun reserves moesten gebruiken hebben ze geen ruimte voor tegenslagen.

Terrasuitbreiding aan banden gelegd

De afgelopen twee jaar mochten horecaondernemers – als ze al open waren – hun terrassen uitbreiden met 100 procent. Nu mogen ze hun terrassen nog steeds uitbreiden, maar in sommige gemeenten met slechts 25 procent. Voor veel ondernemers loont het dan niet om iemand voor die tafels aan te nemen. En dat terwijl een extra groot terras kan helpen de omzet te draaien die nu zo hard nodig is.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Cafe

    Horeca Overijssel treedt hard op tegen overlastgevers

    10 oktober 2025 om 11:34

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland