Espressomachines; wat zijn het nou?

Door Van onze klanten
5 min
Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

Wat is een espressomachine?

Een espressomachine is een soort koffiemachine die specifiek wordt gebruikt om een espresso te zetten. Dit wordt mogelijk gemaakt door heet water onder heel hoge druk door gemalen koffie te persen. Espressomachines zijn in alle soorten en maten te vinden, neem bijvoorbeeld de pistonmachines of zelfs een volautomatische espressomachine. De espressomachine is heel veel voorkomend in de horeca omdat een bakje espresso bij de meeste mensen goed in de smaak valt. Je hebt ook pistonmachines, maar dit is eigenlijk gewoon een handmatige espressomachine. Hierbij moet je zelf de koffiebonen malen en het regelen van de druk, een volautomatische machine doet dit natuurlijk zelf met slechts een druk op de knop.

Het verschil tussen een koffie- en espressomachine

Het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachine zit hem in de vorm van koffie. Een espressomachine kan, zoals de naam suggereert, alleen espresso's zetten en een koffiemachine kan allerlei soorten zetten. Koffiemachines kunnen ook als filter dienen of gebruikmaken van koffiecups, dit kan onze geliefde espressomachine niet. Koffiemachines zijn vaak ook een stuk guller als het gaat om zetten, ze zetten over het algemeen grotere hoeveelheden koffie per zet beurt, terwijl de espresso portie iets kleiner is maar een veel sterkere concentratie van koffie bevat. Ook de koffie smaakt iets anders, de espresso is veel sterker omdat hij minder water bevat dan normale koffie vanwege de sterke concentratie.

Hoe gaat een espressomachine in zijn werking?

Een espressomachine heeft een waterreservoir waar het koude water in moet. Je hebt twee soorten reservoirs, een uitneembare en een vaste wateraansluiting. Vaste aansluitingen zijn handiger voor restaurants of cafés die veel koffie moeten zetten terwijl een uitneembare handiger is voor thuis. De uitneembare reservoirs zitten vaak aan de zijkant of achterkant van de machine. Je hoort zelf het waterreservoir te vullen met water, het is aangeraden om het ook eens in de zoveel tijd leeg te gieten en het water te vervangen om het vers te houden. Heb jij al zo’n handige machine?