Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Door Fleur Zomer
7 min
Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

Bewustwording en opleiding

Een van de eerste stappen om recycling binnen de horecasector te verbeteren, is het creëren van bewustwording bij het personeel. Opleiding en training over het belang van recycling en de juiste manier om afval te scheiden zijn essentieel. Het personeel moet begrijpen welk afval recyclebaar is en hoe het op de juiste manier moet worden gescheiden.

Implementeer recycling bakken

Het plaatsen van recycling bakken op strategische locaties in het restaurant is een effectieve manier om recycling te bevorderen. Deze bakken moeten duidelijk gelabeld zijn, zodat het personeel en de gasten weten welk type afval in welke bak moet worden gegooid. Door recycling bakken zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk te maken, wordt het voor iedereen eenvoudiger om afval op de juiste manier te scheiden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het personeel of zelfs de klanten weten van het beleid rondom recycling en dus ook bewust hun afval weg zullen en kunnen gooien. 

Verminder het gebruik van wegwerpproducten

De horecasector staat bekend om het gebruik van wegwerpproducten zoals plastic bestek, rietjes en verpakkingen. Een manier om recycling te verbeteren, is door het gebruik van deze wegwerpproducten te verminderen. Door over te stappen op herbruikbare alternatieven, zoals metalen bestek, papieren rietjes en biologisch afbreekbare verpakkingen, kan de hoeveelheid afval aanzienlijk worden verminderd. Door wegwerpproducten niet in te kopen, stimuleer je de productie van dit soort producten automatisch ook niet meer. Dus naast dat je minder producten weggooit zorg je ook voor een verminderde productie van dit type producten. 

Samenwerken met lokale recyclingbedrijven

Het kan belangrijk zijn voor horecabedrijven om samen te werken met een recycling bedrijf om de afvalverwerking optimaal te laten verlopen, vooral voor grotere horeca ondernemingen kunnen dit soort bedrijven veel toevoegen. Deze bedrijven hebben de expertise om afval op de juiste manier te verwerken en te recyclen. Door een partnerschap aan te gaan met een bedrijf zoals Prezero, kan de horecaonderneming ervoor zorgen dat het afval op een duurzame manier wordt afgevoerd en gerecycled.

Hergebruik van voedselafval

Voedselafval is een groot probleem in de horecasector. In plaats van al het voedselafval in de prullenbak te gooien, kan het worden hergebruikt. Restaurants kunnen bijvoorbeeld samenwerken met lokale boerderijen om voedselafval te composteren en te gebruiken als meststof. Daarnaast kunnen overschotten worden gedoneerd aan lokale voedselbanken of organisaties die honger bestrijden.