Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Door Fleur Zomer
7 min
Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

Creëer een aantrekkelijke entree

De entree van de horecazaak is het eerste wat gasten zien, dus het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Zorg voor een aantrekkelijke en uitnodigende entree die de juiste sfeer van de zaak weerspiegelt. Denk hierbij aan een mooie ontvangstbalie, een welkomstbord of een opvallend logo. Daarnaast is het belangrijk om de entree goed verlicht en schoon te houden, zodat gasten direct een positieve indruk krijgen.

Denk na over de indeling

Bij het inrichten van een horecazaak is het essentieel om goed na te denken over de indeling. Denk hierbij aan de looproutes voor het personeel, maar ook aan de zitplaatsen voor de gasten. Zorg ervoor dat de tafels niet te dicht op elkaar staan, zodat de gasten voldoende privacy hebben. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de toegankelijkheid voor mindervaliden. Een goede indeling zorgt voor een optimale gastervaring en efficiënte bediening. Het kan hierbij ook handig zijn om contact op te nemen met een professional die een horeca interieurontwerp met jou kan maken. Zo weet je zeker dat aan alles is gedacht. 

Kies de juiste meubels en materialen

Bij het kiezen van meubels is het belangrijk om rekening te houden met de stijl en het concept van de zaak. Kies voor comfortabele en duurzame meubels die passen bij de uitstraling van de horecazaak. Denk hierbij aan stoelen en tafels die gemakkelijk te reinigen zijn, aangezien hygiëne in de horeca van groot belang is. Daarnaast is het verstandig om te investeren in kwalitatieve materialen die lang meegaan en tegen een stootje kunnen.

Vergeet de verlichting niet

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer. Zorg voor een goede mix van functionele verlichting, zoals heldere verlichting boven de tafels, en sfeerverlichting, zoals dimbare lampen bij de bar. Daarnaast kan het gebruik van accentverlichting bepaalde elementen extra benadrukken, zoals kunstwerken of planten. Experimenteer met verschillende lichtbronnen en intensiteiten om de gewenste ambiance te creëren.

Besteed aandacht aan de details

Het zijn vaak de kleine details die een horecazaak onderscheiden van de rest. Besteed daarom voldoende aandacht aan de details bij de inrichting. Denk hierbij aan mooie accessoires, zoals bloemen op tafel, kunst aan de muur of gepersonaliseerde menukaarten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede geluidsisolatie, zodat de gasten in alle rust kunnen genieten van hun maaltijd. Vergeet ook niet om voldoende stopcontacten te plaatsen voor het opladen van elektronische apparaten van de gasten.

Door deze vijf tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw horecazaak een aantrekkelijke en gastvrije omgeving wordt waar gasten graag terugkomen.