Wijn in de horeca: de kunst van het serveren

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min
Wijn speelt een belangrijke rol in de horeca. Of het nu gaat om een informeel diner, een romantisch avondje uit of een formele zakelijke bijeenkomst, de juiste wijn kan de hele ervaring verbeteren. Het is dan ook essentieel voor horecaondernemers om te begrijpen hoe ze wijn op de juiste manier kunnen serveren en presenteren aan hun gasten. En het is belangrijk dat de wijn in de horeca op de juiste manier wordt bewaard en geserveerd. Een wijnklimaatkast kan hierbij van onschatbare waarde zijn.

De wijnkaart

Het begint allemaal met de wijnkaart. Een goede wijnkaart moet uitnodigend zijn en passen bij het type restaurant en de doelgroep. Het is belangrijk om een evenwichtige selectie van wijnen aan te bieden, waaronder verschillende soorten druiven, stijlen en prijsklassen. Een wijnkaart moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn en eventuele wijnen die niet meer beschikbaar zijn, moeten worden verwijderd om verwarring te voorkomen.

 

Wijnproeverijen

Wijnproeverijen zijn een geweldige manier om gasten kennis te laten maken met verschillende wijnen en de smaken te leren kennen. Horecaondernemers kunnen wijnproeverijen aanbieden als onderdeel van een speciale avond of als een vaste activiteit. Het is belangrijk om een selectie van wijnen te kiezen die passen bij de doelgroep en de gerechten die op het menu staan. Wijnproeverijen kunnen ook een geweldige manier zijn om nieuwe wijnen te introduceren en om de kennis van het personeel over wijn te vergroten.

 

Serveren van wijn

Wijn moet op de juiste temperatuur worden geserveerd en in een schoon glas worden geschonken. Rode wijn moet op kamertemperatuur worden geserveerd, terwijl witte wijn en rosé gekoeld moeten worden. Het is belangrijk om de fles voor het serveren te controleren op eventuele beschadigingen en om ervoor te zorgen dat de kurk intact is. Als de fles kurk heeft, moet deze zorgvuldig worden geopend en gecontroleerd op eventuele stukjes kurk die in de fles terecht zijn gekomen. Het glas moet schoon en droog zijn en worden vastgehouden bij de steel om vingerafdrukken te voorkomen.

 

Wijn en gerechten combineren

Wijn en gerechten kunnen elkaar versterken en de smaak van beide verbeteren. Het is belangrijk om de juiste wijn te kiezen bij het gerecht dat op het menu staat. Lichtere wijnen passen beter bij lichte gerechten, terwijl vollere wijnen passen bij zwaardere en pittigere gerechten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ingrediënten van het gerecht, zoals zure ingrediënten die de wijn zuurder kunnen doen smaken.

 

De voordelen van een wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is een speciale koelkast die ontworpen is om de wijn op de juiste temperatuur te bewaren. Dit is belangrijk omdat de smaak, aroma en textuur van de wijn afhankelijk zijn van de temperatuur waarop deze wordt geserveerd. Een te koude wijn kan vlak smaken en de aroma's en smaken verbergen, terwijl een te warme wijn overweldigend kan zijn en de alcohol kan overheersen.

Een wijnklimaatkast kan ook helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat belangrijk is voor het behoud van de kurk. |Een kurk kan uitdrogen en krimpen als het niet vochtig genoeg is, wat kan leiden tot lekkage en bederving van de wijn. Een wijnklimaatkast biedt de mogelijkheid om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden, meestal tussen de 50% en 80%, waardoor de kurk in goede conditie blijft en de wijn beschermd wordt tegen oxidatie en andere schadelijke factoren.

Proost op jouw onderneming!