Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In een horeca keuken inrichting er dan precies uit?

Rekening houden met de werkdriehoek

Bij het ontwerpen van keukens houdt de keukenarchitect altijd rekening met de zogenaamde werkdriehoek. De denkbeeldige driehoek bevat de belangrijkste elementen van de keuken. Dit zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze elementen moeten dicht bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt in de eerste plaats voor efficiëntie in de keuken en tegelijkertijd creëer je daarmee een ergonomische keuken. Ook ergonomie is belangrijk, want in een horecakeuken wordt hard gewerkt.

 

Plaats de apparatuur op de juiste hoogte

In een horecakeuken staat doorgaans veel apparatuur. De apparatuur moet in de eerste plaats op de juiste plekken worden geplaatst. We spraken in de vorige alinea al over de werkdriehoek. Probeer andere apparatuur ook op een praktische plek neer te zetten. Vooral apparatuur die vaak wordt gebruikt, moet op de juiste hoogte staan. Dan kunnen de keukenmedewerkers namelijk efficiënt werken. Bovendien is dit beter voor de fysieke gezondheid.

 

Ga voor een veilige keuken

Bij efficiëntie in de horecakeuken moet je ook aan de veiligheid denken. In een horecakeuken wordt hard gewerkt en dat is soms stressvol. Mensen nemen dan sneller verkeerde beslissingen. Ongelukken in een horecakeuken wil je natuurlijk voorkomen. Om die reden is het verstandig om de spoelbak in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Met een spoelbak naast het fornuis ga je effectief met hete pannen om. Je kunt de pan namelijk direct naast het fornuis plaatsen en daarmee creëer je een veilige keukenomgeving. Uiteraard moet een horecakeuken ook aan andere veiligheidseisen voldoen. Plaats een afzuiginstallatie op een veilige plek en zorg altijd voor een hygiënische werkomgeving. Gebruik vooral keukenmaterialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan ben je namelijk minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de materialen.

 

Genoeg werkruimte

Bij de inrichting van een horecakeuken kun je veel kanten op. Maar zorg altijd voor voldoende werkruimte. De medewerkers in de keuken moeten immers meerdere gerechten tegelijkertijd gereedmaken. Zeker bij een relatief kleine horecakeuken is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

 

Conclusie

Een horecakeuken kun je op verschillende manieren inrichten. Met de tips uit dit artikel ga je voor een efficiënte inrichting.