Normal_restaurant-1284351__340

Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan uit de keuken, zo luidt een bekende quote van voormalig president Harry S. Truman van de V.S. Maar wat moet je eigenlijk dragen in een keuken? Voor keukenpersoneel is goede toepasselijke kleding vereist. Lees hier meer over de kleding van een chef!

Koksbuis: zwart of wit?

De koksbuis is het shirt van de chef. Het kiezen van de juiste jas om in een keuken te werken is niet altijd gemakkelijk. Bij het werken als kok loopt een witte koksbuis een groot risico op vlekken. Maar dat kan natuurlijk ook op je zwarte koksbuis als je met lichte sauzen werkt. Zorg ervoor dat de koksbuis los valt en een beetje ademt zodat je niet snel oververhit.

Koop een koksbuis met pennenzak op de mouw of borst. Omdat je constant op de been bent, is het handig om een ​​zak te hebben om een ​​pen mee te nemen, voor als je dringend een notitie moet schrijven of een bestelling moet bewerken.

Voor vrouwen: welk bh?

Voor vrouwelijke koks is een sport bh aan te raden. Zowel voor de ondersteuning die het biedt tijdens de soms hectische momenten, maar ook voor het ademende en zweetabsorberende materiaal.  

Welke broek?

Broek: zwart, geruit of... gestreept? Voor kleur is uiteraard ook belangrijk wat de werkgever vindt. Let er zelf vooral op dat de broek wijd vol en los om de benen zit zodat het niet plakkerig wordt en je volledige mobiliteit hebt. Cargobroeken met zakken langs de pijpen zijn handig voor het vullen met belangrijke dingen zoals pennen en schone smaak lepels. Werken in een keuken is net zoals werken op kantoor, je moet de juiste benodigdheden bij je hebben.

Hoed of een netje?

Als je lang haar hebt, is het belangrijk dat je de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgt.  De toque blanche (Frans, voor witte hoed) is de hoge hoed waar iedereen aan denkt als ze proberen te beschrijven hoe een chef eruit ziet. De witte hoed is populair en houdt je haar goed uit je ogen. De schedelkap is ideaal voor kort maar overwoekerd haar omdat hij mooi op de bovenkant van je hoofd rust en tot aan je oren reikt. De chef pet is een lossere hoed met een elastische opening zodat je lang haar kunt samenbinden en in je hoed kunt stoppen. Deze hoed bedekt je hele haarlijn. Een haarnetje is snel en eenvoudig. Deze kan een beetje saai lijken in vergelijking met de toque blanche, maar het klaart de klus. Het is altijd gemakkelijk om wat reserve haarnetjes in een zak te bewaren voor de dag dat je vergeet je hoed mee te nemen. Een kleine zakdoek is geen noodzakelijke vereiste bij het werken in een keuken, maar het is een handig stuk materiaal om in je zak te houden. Omdat je in een warme omgeving werkt, kun je je zakdoek gebruiken om zweet weg te vegen. Zorg ervoor dat je het regelmatig wast. Nog een tip voor vrouwelijk personeel, met een bh met voorsluiting kun je gemakkelijker even snel het zweet van je lichaam vegen.

Slipvaste schoenen

Schoenen zijn belangrijk. Je staat er lange tijd in. Het beste zijn duurzame slipvaste koksschoenen Klompen zijn een favoriet voor mensen die in een keuken werken omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Na het lezen van dit artikel weet je al een stuk meer over de kleding van een chef. Wil je ook nog meer weten over de geschiedenis van de horeca?