Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleren maken de chef

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan uit de keuken, zo luidt een bekende quote van voormalig president Harry S. Truman van de V.S. Maar wat moet je eigenlijk dragen in een keuken? Voor keukenpersoneel is goede toepasselijke kleding vereist. Lees hier meer over de kleding van een chef!

Koksbuis: zwart of wit?

De koksbuis is het shirt van de chef. Het kiezen van de juiste jas om in een keuken te werken is niet altijd gemakkelijk. Bij het werken als kok loopt een witte koksbuis een groot risico op vlekken. Maar dat kan natuurlijk ook op je zwarte koksbuis als je met lichte sauzen werkt. Zorg ervoor dat de koksbuis los valt en een beetje ademt zodat je niet snel oververhit.

Koop een koksbuis met pennenzak op de mouw of borst. Omdat je constant op de been bent, is het handig om een ​​zak te hebben om een ​​pen mee te nemen, voor als je dringend een notitie moet schrijven of een bestelling moet bewerken.

Voor vrouwen: welk bh?

Voor vrouwelijke koks is een sport bh aan te raden. Zowel voor de ondersteuning die het biedt tijdens de soms hectische momenten, maar ook voor het ademende en zweetabsorberende materiaal.  

Welke broek?

Broek: zwart, geruit of... gestreept? Voor kleur is uiteraard ook belangrijk wat de werkgever vindt. Let er zelf vooral op dat de broek wijd vol en los om de benen zit zodat het niet plakkerig wordt en je volledige mobiliteit hebt. Cargobroeken met zakken langs de pijpen zijn handig voor het vullen met belangrijke dingen zoals pennen en schone smaak lepels. Werken in een keuken is net zoals werken op kantoor, je moet de juiste benodigdheden bij je hebben.

Hoed of een netje?

Als je lang haar hebt, is het belangrijk dat je de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgt.  De toque blanche (Frans, voor witte hoed) is de hoge hoed waar iedereen aan denkt als ze proberen te beschrijven hoe een chef eruit ziet. De witte hoed is populair en houdt je haar goed uit je ogen. De schedelkap is ideaal voor kort maar overwoekerd haar omdat hij mooi op de bovenkant van je hoofd rust en tot aan je oren reikt. De chef pet is een lossere hoed met een elastische opening zodat je lang haar kunt samenbinden en in je hoed kunt stoppen. Deze hoed bedekt je hele haarlijn. Een haarnetje is snel en eenvoudig. Deze kan een beetje saai lijken in vergelijking met de toque blanche, maar het klaart de klus. Het is altijd gemakkelijk om wat reserve haarnetjes in een zak te bewaren voor de dag dat je vergeet je hoed mee te nemen. Een kleine zakdoek is geen noodzakelijke vereiste bij het werken in een keuken, maar het is een handig stuk materiaal om in je zak te houden. Omdat je in een warme omgeving werkt, kun je je zakdoek gebruiken om zweet weg te vegen. Zorg ervoor dat je het regelmatig wast. Nog een tip voor vrouwelijk personeel, met een bh met voorsluiting kun je gemakkelijker even snel het zweet van je lichaam vegen.

Slipvaste schoenen

Schoenen zijn belangrijk. Je staat er lange tijd in. Het beste zijn duurzame slipvaste koksschoenen Klompen zijn een favoriet voor mensen die in een keuken werken omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Na het lezen van dit artikel weet je al een stuk meer over de kleding van een chef. Wil je ook nog meer weten over de geschiedenis van de horeca? 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.

01 maart '24 (10:10)

De Regels in de Horecabranche worden Herschreven door Digitale Innovatie

Niet alleen bepalen de kwaliteit van het voedsel en de service het succes in de snel veranderende horecasector, maar ook speelt de digitale presentatie van een restaurant een evengoed belangrijke rol. De invoering van digitale diensten in restaurants leidt tot een fundamentele transformatie, die ze hun reserveringsprocessen kunnen verbeteren, de eetervaring kunnen verrijken en hun online aanwezigheid kunnen verscherpen.

16 januari '24 (15:12)

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

13 december '23 (10:46)

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.