Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleren maken de chef

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan uit de keuken, zo luidt een bekende quote van voormalig president Harry S. Truman van de V.S. Maar wat moet je eigenlijk dragen in een keuken? Voor keukenpersoneel is goede toepasselijke kleding vereist. Lees hier meer over de kleding van een chef!

Koksbuis: zwart of wit?

De koksbuis is het shirt van de chef. Het kiezen van de juiste jas om in een keuken te werken is niet altijd gemakkelijk. Bij het werken als kok loopt een witte koksbuis een groot risico op vlekken. Maar dat kan natuurlijk ook op je zwarte koksbuis als je met lichte sauzen werkt. Zorg ervoor dat de koksbuis los valt en een beetje ademt zodat je niet snel oververhit.

Koop een koksbuis met pennenzak op de mouw of borst. Omdat je constant op de been bent, is het handig om een ​​zak te hebben om een ​​pen mee te nemen, voor als je dringend een notitie moet schrijven of een bestelling moet bewerken.

Voor vrouwen: welk bh?

Voor vrouwelijke koks is een sport bh aan te raden. Zowel voor de ondersteuning die het biedt tijdens de soms hectische momenten, maar ook voor het ademende en zweetabsorberende materiaal.  

Welke broek?

Broek: zwart, geruit of... gestreept? Voor kleur is uiteraard ook belangrijk wat de werkgever vindt. Let er zelf vooral op dat de broek wijd vol en los om de benen zit zodat het niet plakkerig wordt en je volledige mobiliteit hebt. Cargobroeken met zakken langs de pijpen zijn handig voor het vullen met belangrijke dingen zoals pennen en schone smaak lepels. Werken in een keuken is net zoals werken op kantoor, je moet de juiste benodigdheden bij je hebben.

Hoed of een netje?

Als je lang haar hebt, is het belangrijk dat je de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgt.  De toque blanche (Frans, voor witte hoed) is de hoge hoed waar iedereen aan denkt als ze proberen te beschrijven hoe een chef eruit ziet. De witte hoed is populair en houdt je haar goed uit je ogen. De schedelkap is ideaal voor kort maar overwoekerd haar omdat hij mooi op de bovenkant van je hoofd rust en tot aan je oren reikt. De chef pet is een lossere hoed met een elastische opening zodat je lang haar kunt samenbinden en in je hoed kunt stoppen. Deze hoed bedekt je hele haarlijn. Een haarnetje is snel en eenvoudig. Deze kan een beetje saai lijken in vergelijking met de toque blanche, maar het klaart de klus. Het is altijd gemakkelijk om wat reserve haarnetjes in een zak te bewaren voor de dag dat je vergeet je hoed mee te nemen. Een kleine zakdoek is geen noodzakelijke vereiste bij het werken in een keuken, maar het is een handig stuk materiaal om in je zak te houden. Omdat je in een warme omgeving werkt, kun je je zakdoek gebruiken om zweet weg te vegen. Zorg ervoor dat je het regelmatig wast. Nog een tip voor vrouwelijk personeel, met een bh met voorsluiting kun je gemakkelijker even snel het zweet van je lichaam vegen.

Slipvaste schoenen

Schoenen zijn belangrijk. Je staat er lange tijd in. Het beste zijn duurzame slipvaste koksschoenen Klompen zijn een favoriet voor mensen die in een keuken werken omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Na het lezen van dit artikel weet je al een stuk meer over de kleding van een chef. Wil je ook nog meer weten over de geschiedenis van de horeca? 

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt!