Personeel topfit en gemotiveerd houden; 5 tips

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min
Het zijn bijzondere tijden die de huidige generaties nog niet eerder hebben meegemaakt. Wie had een tijdje geleden kunnen vermoeden dat ons leven zo lang en zo intensief zou beïnvloed worden door een pandemie? Indien jij de verantwoordelijkheid hebt voor werknemers is het nu nog belangrijker dan ooit om die topfit en gemotiveerd te houden. Hieronder staan wat tips die jij ook kan gebruiken.

1. Aandacht voor gezondheid

Gezondheid is een kwestie van gevarieerd eten, genoeg bewegen en zo min mogelijk stress waardoor ook een goede slaap mogelijk is. Als leidinggevende kan je uiteraard niet op al deze zaken invloed uitoefenen, maar er zijn altijd opties. Als de lunch gezamenlijk wordt genoten, mag die best ook gezonde zaken omvatten. Wat dacht je van een horloge met stappenteller als geschenkje? Vaak leidt dat automatisch tot competities op het gebied van bewegen. Ook stress kan je proberen te voorkomen door af en toe voor afleiding te zorgen. De beste smartwatch meet zelfs je stressniveau.

2. Toon betrokkenheid en aandacht

Vaak is de afstand tussen werknemers onderling en met de leidinggevenden groter geworden omdat er nu eenmaal veel meer op afstand (thuis) wordt gewerkt. Indien je hier geen aandacht aan besteedt, kan dat leiden tot minder gemotiveerde personeelsleden. Het is vaak een moeilijke zaak om het contact op het werk te moeten missen, werknemers waren het immers gewend om een zeer groot deel van de dag door te brengen op het bedrijf. Het is jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende om ook nu duidelijk te maken dat het bedrijf nog steeds betrokken is bij alle personeelsleden en een eenheid vormt. 

3. Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Als leidinggevende zal het momenteel vaak al moeilijk zijn om de ‘normale’ zaken gewoon door te laten lopen. Vergeet echter niet dat juist nu personeelsleden behoefte hebben om zich zekerder te voelen nu ze de grip een beetje kwijt lijken te zijn, net als iedereen. Een cursus, opleiding of andere manier om extra kennis op te doen of nieuwe mogelijkheden te ontdekken, kan dan echt een middel zijn om iemand weer echt gemotiveerd en betrokken te krijgen. 

4. Waardering uiten

Uiteraard dient het werk goed te worden gedaan, maar dan is vandaag de dag extra waardering wel aan de orde. Dat kan door positieve feedback waar dat verdiend is, een schouderklopje wordt altijd gewaardeerd. Maar het is ook beslist geen toeval dat er tijdens de crisis meer kerstpakketten door bedrijven zijn gekocht dan daarvoor. Waardering moet soms ook blijken uit meer tastbare zaken, zoals een geschenk, extra vrije dagen of geldelijke beloning. 

5. Zorg voor afwisseling en uitdaging

Het werk moet nu eenmaal ook gewoon doorgaan en dat beperkt de mogelijkheden omdat afwissend en uitdagend te maken in sommige gevallen behoorlijk. Maar als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het resultaat maar ook de uitvoering. Wees creatief en overleg bijvoorbeeld met HRM welke mogelijkheden er zijn. Afwisseling en uitdaging kan ook mogelijk zijn door kleine wijzigingen toe te passen, mits deze goed worden opgepakt door de personeelsleden. Overleg hierover ook gewoon met de werknemers, dat geeft ook extra inzicht. Op termijn voorkom je zo wellicht een personeelstekort.