Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In het hele land is men bezig met het bedenken van oplossing voor de energiecrisis. Maar wanneer je langs de terrassen loopt, zul je snel opmerken dat die vaak nog verwarmd worden. Kan dit nog wel tijdens een energiecrisis? Dit meldt Sleutelstad. 

Deze week is een onderzoek voor de gemeente Leiden afgerond, waarin is gekeken naar duurzame alternatieven om terrassen te verwarmen. Het onderzoek is geleid door Stichting Duurzame Horeca, een organisatie gevestigd in Leiden. SDH helpt horecaeigenaren hun zaak duurzamer te runnen. De conclusie van SDH is duidelijk: er zijn goede alternatieven voor terrasverwarming.

Alternatieven voor heaters

Uit het onderzoek van Stichting Duurzame Horeca zijn een aantal alternatieve opties voor terrasverwarming gekomen. Door het gebruik van een bewegingssensor gaan de heaters op het terras pas aan wanneer er daadwerkelijk iemand zit. In Breda, Valkenburg en Den Haag lopen proeven met deze aanpak.

Een optie die ondernemers in de horeca kunnen bekijken zijn rode lampen. Dit alternatief gaat minder ver dan het gebruik van bijvoorbeeld warmtedekens. Het is ook een veilig alternatief. Er kan van alles gebeuren met deze dekens, en het moet niet zo zijn dat er straks elk weekend dekens uit de grachten worden gevist.

Een ander alternatief is het gebruik van warmtekussen. Deze worden steeds populairder onder horecaondernemingen. Het energieverbruik is bovendien vijftig keer lager dan heaters en ze gaan alleen aan als er iemand op zit.

Enorme energieverbruikers

Het kost veel energie om terrassen te verwarmen. Stel dat een terras twintig elektrische heaters heeft staan van 2000 watt en deze elke avond aan laat staan voor drie maanden. De energie die hiervoor nodig is staat gelijk aan het stroomverbruik van zeven huishoudens. Ook het kostenplaatje speelt een rol: zelfs met optimistische schattingen zouden deze twintig heaters van het voorbeeld meer dan 6.000 euro per jaar kosten. Een goede reden om over te stappen naar een duurzamer alternatief. Om de ondernemers in de horeca extra te motiveren heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gemeentes opgeroepen duurzame verwarming van terrassen financieel te stimuleren, door bijvoorbeeld subsidies te verschaffen of korting of opslag te geven op gemeentelijke belastingen.

Door: Nationale Horecagids