Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Kiezen voor de juiste horeca koeling is altijd al belangrijk geweest, maar met de huidige energiecrisis al helemaal. Met deze drie stappen is het een simpele keuze om voor de juiste koeling te gaan als horecaondernemer. Dit meldt Entree Magazine.

De allerbelangrijkste vraag blijft wat je wilt koelen. Ieder product kan namelijk een ander bewaaradvies hebben. Eieren, fruit en groente moeten bijvoorbeeld tussen de vier en acht graden gekoeld worden, terwijl de meeste vleeswaren juist een temperatuur van nul tot vier graden moeten hebben.

Saladières

Als er bereide producten moeten worden gekoeld, dan zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken de uitkomst. Salades en smoothies kunnen hierin bijvoorbeeld bewaard worden en ondertussen is het ook een manier om de klant te voorzien. Het eten blijft op deze manier lang goed, zonder dat het bevriest. Een wandkoeling is de uitkomst voor voorverpakte producten, zoals flesjes of sandwiches.

Energieverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van de koeling, vooral nu er sprake is van een energiecrisis. Sommige koelingen worden meerdere keren per dag geopend. In dat geval is het handiger om te kiezen voor een krachtiger model, zodat de koeling niet steeds aanslaat als het wordt geopend. Dat betekent overigens wel dat er meer energie wordt verbruikt dan je als horecaondernemer misschien bent gewend.

Doordat koelingen in de horeca intensiever wordt gebruikt, zal er ook een hoger energielabel op geplakt zijn. Een met energielabel A zul je vrijwel niet tegenkomen. Het standaard verbruik zit namelijk tussen de 600W en 1500W. Koelingen in de laatste categorie zijn overigens beter in staat om ook bij hogere temperaturen in de omgeving te koelen: ideaal voor in de horecakeuken.

Soorten koelkasten

Een koeling kan op drie manieren werken. Zo zijn er geventileerde koelingen, maar ook geforceerde of statische. Het is handig om als horecaondernemer te begrijpen wat het verschil tussen deze drie soorten koelingen is.

Geforceerde koelingen zijn volgens Entree Magazine het meest geschikt om professioneel te gebruiken, omdat ze het beste de temperatuur behouden – ook als de koeling vaak open en dicht gaat. Als de deur wordt geopend, kun jede koele lucht voelen én horen blazen. Dit gebeurt via de zijwanden in de kast.

Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Er vindt geen luchtcirculatie plaats, waardoor de kou zich ook niet zo goed kan verdelen. De onderkant van een statische koeling is daardoor kouder dan de bovenkant. Bij de geventileerde koeling zit er een extra ventilator in waardoor dit niet gebeurd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer