Slimme tool helpt horecazaken met coronaproof inrichting

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Als de restaurants en cafés straks langzaam weer open mogen, krijgen horeca-eigenaren hoogstwaarschijnlijk alsnog te maken met strenge coronamaatregelen. Een slimme app helpt restaurants en andere zaken met een ‘coronaproof’ indeling.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit, TU Delft en Erasmus MC, hebben de ‘SamenSlimOpen-tool’ gemaakt om horecaondernemers te helpen met een veilige heropening. Met behulp van deze tool kunnen horecaondernemers juist inschatten op welke afstand de tafels moeten staan, hoe lang bezoekers mogen blijven zitten en wanneer er een raam open moet.

Verspreidingsrisico

"Met onze tool kunnen restauranteigenaars zien wat het gevolg is van al dat soort keuzes voor het besmettingsrisico", zegt Quirine ten Bosch, infectieziektenmodelleur aan de Wageningen Universiteit, tegen de Volkskrant.

In de tool kun je als ondernemer alle gegevens over de inrichting van je zaak invoeren: van oppervlakte, entree en meubilair, tot kamerplanten en ramen. Vervolgens wordt de locatie gesimuleerd en wordt de ruimte volgens verschillende modellen berekend. Daaruit komt een inschatting van het verspreidingsrisico.

Handvat

De onderzoekers hebben de data verkregen uit crowdmonitoring, zodat zij het virus beter leerden begrijpen. De duur van een bezoek kan al een verschil maken.

"Wij gaan er niet over wanneer de restaurants weer open kunnen. Maar als het zo ver is, dan willen we graag een handvat bieden: wat helpt om de kans op coronabesmettingen te verkleinen en wat niet", aldus Ten Bosch. "Op die manier kunnen we ook op het niveau van de maatschappij de risico’s beter inschatten van bepaalde maatregelen."

Door: ANP