Makkelijker winkel met horeca combineren

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - DEN HAAG - Het moet voor ondernemers makkelijker worden om hun winkel te combineren met horecafaciliteiten. Dat maakt de binnensteden levendiger. Om de leegstand aan te pakken, moeten de prijzen van huurpanden niet meer worden gebaseerd op historische prijzen maar op wat gangbaar is op de vastgoedmarkt.

Dat zijn enkele afspraken die de detailhandel, andere marktpartijen en overheden hebben gemaakt om winkelstraten aantrekkelijker te maken. Dat is gebeurd op initiatief van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Ongeveer 7,5 procent van de winkels staat nu leeg. Vijftig gemeenten maken nog dit jaar afspraken om daar wat aan te doen. Enkele gemeenten gaan bovendien samen met vastgoedeigenaren en winkeliers proberen overbodige vierkante meters winkelruimte terug te dringen. Verder komt er scholing voor medewerkers van winkels, zodat ze de mogelijkheden van verkoop via internet beter kunnen benutten.

In de detailhandel werken ruim 775.000 mensen. De sector telt 110.000 bedrijven die elk jaar in totaal 93 miljard euro bijdragen aan de economie. Hoewel de omzet in de detailhandel vorig jaar licht is gestegen (0,5 procent), is dat geen reden om achterover te leunen, schrijft Kamp dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de afspraken uit de zogeheten Retailagenda op een rijtje zet.

Daarin meldt hij ook dat het Pensioenfonds Detailhandel 40 miljoen euro investeert in een fonds voor leningen aan winkeliers.