Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Door Nationale Horecagids
4 min
Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

Afgelopen donderdag moest een Utrechts restaurant aan de Kanaalstraat de deuren sluiten op last van de burgemeester. Daar was namelijk een projectiel – volgens buurtbewoners was het een handgranaat – aan de deurklink gehangen. De bedreiging luidt dat als andere horecaondernemers de afperser niet betalen, hetzelfde lot voor hen geldt, aldus de afperser.

Burgemeester Dijksma laat aan de horecaondernemers weten op de hoogte te zijn van de dreigementen. Om de onrust bij de ondernemers weg te nemen heeft zij hen laten weten dat een horecazaak niet gesloten gaat worden als deze gechanteerd wordt. Volgens haar zit de politie ‘er bovenop’. Ook stelt ze dat een zaak niet zomaar wordt gesloten.

Niet ingeven aan chantage

Zo’n besluit om een zaak te sluiten gaat niet van de ene op de andere dag. Er wordt volgens de burgemeester met ‘grote zorgvuldigheid’ naar de zaken gekeken en de politie maakt daarvoor een bestuurlijke rapportage. Daarbij stelt zij dat het uitgangspunt is dat ze geen gehoor geven aan chantage.

Bericht

Meerdere horecaondernemers uit de stad bevestigden vorige week dat een aantal zaken een bericht kregen met de boodschap en die zouden daarvan melding hebben gemaakt in een horeca-app, met meer dan tweehonderd ondernemers uit Utrecht en omstreken. De berichten en mails zouden vanaf lastig traceerbare prepaid nummers en mails zijn verzonden. Er is inmiddels een aangifte gedaan en daarnaast is de horeca-wijkagent op de hoogte.

Melding

Op het moment dat een horecaondernemer een bedreiging toegestuurd krijgt, roept de burgmeester op om dit direct te melden. Wanneer het om een serieuze bedreiging gaat raadt zij aan om het alarmnummer te bellen. De wijkagent is ook nauw betrokken bij de situatie.