Dit restaurant wacht al jaren op terras

Door Nationale Horecagids
4 min
Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

Al sinds 2015 bestieren Peggy Damen, gastheer Zoran Gavrilovic en chef Robert van Thulden het restaurant aan het begin van Assendorp. Het Weeshuys is een van de restaurants die tijdens de zomermaanden de zaak sluit. De reden: er is geen terras.

Jarenlange kwestie

Voordat er überhaupt een woonwijk lag, waren er al plannen om een horecagelegenheid te openen. Damen zegt dat zij toen een aantal ideeën hebben ingediend, zoals een paviljoen en aanlegsteigers. Er is zelfs een bodemonderzoek uitgevoerd om de grond in kaart te brengen voor een horecazaak.

Toen corona een kijkje om de hoek kwam nemen, mocht het restaurant in 2020 een terras opzetten langs de gracht. Maar een herhaling zat er in 2021 niet in. Buurtbewoners zouden last hebben van het geluid. Ondanks een verleende vergunning koos Het Weeshuys om het terras niet weer te openen. “We wilden niet het risico nemen dat we alles weer konden inpakken”, aldus Damen.

Kop van Assendorp

Er is nog een sprankje hoop. Door de herinrichting van de Kop van Assendorp is er door de zogeheten flexibele strook ruimte ook plek voor terrassen. Dan zou niet alleen Het Weeshuys, maar ook het Eethuys (eveneens van hetzelfde trio) een terras kunnen krijgen. Alleen had die er twee jaar geleden al moeten zijn, stelt Gavrilovic.

Te koop

De horeca loopt dusdanig goed, dat de uitbaters van Het Weeshuys in 2020 besloten om het restaurant te koop te zetten. Dat was toen onverwachts aangezien de zaak drie keer in de Lekker500 voorkwam. Ze willen graag van de vaste lasten af, maar er was geen passende koper gevonden. Nu bestaat er dus de kans dat het langverwachte terras er eindelijk komt, en het drietal hier geen profijt van kan maken. Dat is volgens Gavrilovic niet erg: “Dat komt de verkoopprijs alleen ten goede, we willen er wel wat aan overhouden.”