Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Door Nationale Horecagids
4 min
Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

Het was 1973 toen Frans Walgering samen met zijn vrouw Thea de deuren van Graaf Floris openden. Die hebben het restaurant tot 1998 uitgebaat, waarna zij het overdroegen aan hun kinderen René en Esther. Na het overlijden van René in 2021 staat Esther er nog alleen voor. Na bijna 25 jaar draagt Esther het stokje over aan de nieuwe eigenaren. Esther vertelt aan DUIC dat de zaak goed door de coronapandemie is gekomen. Omdat ze René niet alleen als broer, maar ook als zakenpartner erg mist, stelde Esther vorig jaar in maart Rik aan als manager van het restaurant. “Die samenwerking beviel zo goed, dat het plan ontstond dat Rik en Angela Graaf Floris zelfstandig en naar eigen inzicht zouden kunnen voortzetten”, zegt Esther.

Niet onervaren

Zodoende heeft het ondernemerspaar op 1 juni het stokje overgenomen van Esther. Zij zijn niet onervaren in de horecasector. Ze werkten allebei meerdere jaren in een restaurant, waar zij elkaar hebben leren kennen. Wel is het de eerste keer dat ze zelfstandig een restaurant gaan bestieren. Maar aangezien ze al lang rondlopen bij Graaf Floris, zijn ze al bekend met de zaak en kon de overname stapsgewijs voltooid worden.

Onopgemerkt hipper maken

Graaf Floris gaat een groot deel van zijn karakter behouden. Voor de mensen die in de ochtend hier hun krant komen lezen verandert er niet veel. De klassieke muziek blijft, de Irish Coffees, speciaalbiertjes en natuurlijk de ‘klassieker’ van Graaf Floris, de appelbol. Wel zeggen de nieuwe eigenaren dat zij de afgelopen maanden hebben geprobeerd om de kaart en het bedrijf ‘onopgemerkt wat hipper te maken’. Nu kunnen mensen ook een smoothie of cocktail bestellen.