Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Door Nationale Horecagids
3 min
Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bedrijven zitten in zwaar weer door de betalingsachterstand die zij hebben opgelopen, mede door de coronapandemie. Dat een deel van de bedrijven de komende tijd daadwerkelijk in de problemen raakt, is volgens het CBS niet denkbeeldig. De Belastingdienst stuurt begin deze maand invorderingsbrieven naar de ondernemers die nog een belastingschuld uit de coronatijd hebben.

Die mochten langer doen over het aflossen van hun belastingschuld. Maar aan die coulance is een einde gekomen. De totale openstaande belastingschuld ligt eind april op 16,5 miljard euro.

Het CBS vroeg bedrijven met meer dan vijf werknemers naar hun schulden. Daaruit blijkt dat een op de twintig de schuldenlast als problematisch ziet. In de horecasector is dat zelfs een op de acht. Naast de hoge belastingschuld noemen de ondernemers ook de hoge inkoopkosten als probleem. Daarom vraagt het CBS of deze bedrijven de hogere kosten kunnen doorberekenen naar de klanten.

Driekwart berekent niet door

Uit het onderzoek van het CBS bleek dat driekwart van de ondernemers hun prijzen nauwelijks of zelfs helemaal niet hebben verhoogd. Dat komt door de angst om minder te verkopen als zij dat wel doen. Daarnaast zegt een deel van de ondernemers dat zij de prijzen niet kunnen aanpassen omdat die in contracten zijn vastgelegd.