Lichte omzetstijging horeca in eerste kwartaal

Door Nationale Horecagids
3 min
In het eerste kwartaal van het jaar heeft de omzet in de horeca een kleine groei gemaakt. Zo werd er volgens cijfers van het CBS 2,3 procent meer omzet gedraaid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter licht, met 0,3 procent. In de logiesverstrekking is een omzetstijging van 3,7 procent gemeten en de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent, meldt het CBS.

Dit betekent dat de omzet van de hotels in vergelijking met het voorgaande kwartaal het meest zijn toegenomen. Hotels boekten 4,2 procent meer omzet, de overige logiesverstrekking 2,2 procent. Het volume van deze sector nam toe met 1,2 procent. Het volume van hotels nam toe, terwijl die van andere logiesverstrekkingen juist afnam.

Omzet cafés gedaald

Bij de eet- en drinkgelegenheden is in het eerste kwartaal 1,9 procent meer omgezet. De fastfoodrestaurants zijn verantwoordelijk voor het grootste deel, deze branche boekte 3,7 procent meer omzet. Die wordt gevolgd door kantines en catering (2,9 en 1,7 procent). De enige branche die een daling laat zien zijn de cafés met een afname van 1,4 procent.

Vergelijking met vorig jaar niet realistisch

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 zijn de groeicijfers een stuk anders. De totale horecasector maakte in 2023 bijna 40 procent meer omzet dan in het voorgaande jaar. Het is echter een vertekenend beeld: tot 25 januari kampte de sector met coronamaatregelen die de omzet drukten. Ook na 25 januari was de horeca nog gedeeltelijk toegankelijk vanwege een aantal coronamaatregelen.