Na 15 jaar sluit sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp de deuren

Door Nationale Horecagids
3 min
Het laatste diner is gekookt voor de gasten van sterrenzaak Le Restaurant in de Amsterdamse Pijp. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit hebben een punt gezet achter hun carrière in het restaurant. Op hun website schrijven zij dat ze ‘toe zijn aan een nieuwe filosofie’. Er waren meerdere redenen waarom zij het restaurant sluiten, meldt Het Parool.

Het restaurant werd in 2008 opgestart in de Tweede Jan Steenstraat. Na acht jaar verhuisde Le Restaurant naar de Frans Halsstraat, waar het tot de dag van vandaag zit. Het restaurant kreeg in 2010 de felbegeerde Michelinster. De eigenaar van het restaurant, Jan De Wit, geeft aan dat het na vijftien jaar goed is en gaat op zoek naar iets anders. Hij stelt dat ze ‘gaan rondkijken’ en zich ‘gaan beraden’. Daarbij geeft hij aan dat hij graag kookte voor zijn gasten, maar ‘je kunt in dit vak ook andere dingen leren’. De restaurateur noemt het coachen van een restaurant in een vijfsterrenhotel met internationale gasten.


Meerdere redenen

Vanaf 1 juni zijn de deuren van het restaurant in De Pijp gesloten. Er waren meerdere redenen die hebben geleid tot de sluiting van het sterrenrestaurant. Zo stelt De Wit dat hij niet de jongste meer is, met 69 jaar. Ook het personeelstekort speelde een rol in de keuze. “Bovendien werd de Frans Halsstraat vanaf september opgebroken.” Volgens De Wit zorgde dat voor een onaangename sfeer in de buurt en stelt dat ‘de ziel van de wijk verdween’. Daar gaat hij misschien een brief over schrijven aan de gemeente.


De locatie van het restaurant is verkocht omdat een koper zich meldde. De naam van het restaurant blijft wel in bezit van De Wit. Die sluit niet uit dat er in de toekomst een nieuw Le Restaurant komt. Maar dan wel op een andere locatie, met een ander concept, stelt de restaurateur.