Acht Amsterdamse vegan zaken in één maand tijd dicht

Door Johanne Levinsky
2 min
Ongeveer 10 procent van de Amsterdammers zegt nooit vlees of vis te eten en ongeveer 4 procent eet volledig plantaardig. Van de totale Nederlandse bevolking is 0,4 procent veganistisch. In onze hoofdstad zijn er daarom relatief veel veganistische zaken: op dit moment ongeveer 70. Maar dat aantal daalt. In april gingen acht vegan gelegenheden dicht. Dit meldt Flavorflav op basis van berichtgeving in het Parool.

In het centrum sloot Yoghurt Barn de deuren en verder gingen Nom Nom Nom (West), Mr. Stacks (Zuid), Lokol (West), Vegabond (West) en Deer Mama in De Pijp dicht. Eind 2022 sloten ook Mr. And Mrs. Watson in Oost en Loving Hut in West de deuren. Een reden voor de massale sluitingen zijn de prijsstijgingen, waarbij klanten tegelijkertijd minder geld willen uitgeven. Maar ook hebben deze ondernemers het door de coronaperiode zwaar. De steun die ze destijds ontvingen moet in sommige gevallen weer worden terugbetaald, net als eventueel uitgestelde belastingbetalingen.

Voorbode

Foodtrendwatcher Gijsbrecht Brouwer stelt dat de horecabranche volledig is uitgewoond. Hij denkt dat wat er nu met vegan restaurants gebeurt, een voorbode kan zijn van wat de rest van de sector te wachten staat.