Populair Rijssens restaurant Poort van Twente sluit na 34 jaar

Door Nationale Horecagids
6 min
Rijssen is binnenkort een restaurant armer. En niet zomaar een: restaurant Poort van Twente gaat de deuren sluiten. De familie Molenaar runde het restaurant voor meer dan 30 jaar, maar trekt nu de stekker eruit, meldt de Ondernemer. Het lijkt tegenstrijdig, want het restaurant loopt goed. Waarom zijn zij gesloten?

Het nieuws sloeg in als een bom. Links en rechts werd het restaurant overspoeld met steunbetuigingen voor het familiebedrijf. De eigenaar, Henk Molaar, zegt dat het niet gaat om klandizie. Het is simpelweg te lastig voor het restaurant om goed, gekwalificeerd personeel te vinden. “We krijgen de planning niet meer rond. Het gebrek aan personeel doet ons nu de das om”, zegt hij.

Hoewel Henk oorspronkelijk niet uit Rijssen komt, is hij bij praktisch iedereen bekend. De ondernemer begon bij Hotel Koenderink, waar hij ook zijn vrouw Lenie ontmoette. Samen openden zij in 1989 het restaurant aan de Enterstraat.

Gesloten op zondag

Veel mensen uit de regio hebben in het restaurant belangrijke momenten meegemaakt voor hun persoonlijke leven. Daarom keren veel gasten terug. Ze vieren er hun verjaardag of jubileum. Daarnaast kregen zij veel bezoek van gereformeerde gasten. Die stelden het op prijs dat het restaurant, in tegenstelling tot veel andere restaurants, op zondag gesloten was.

Groot personeelstekort

De zaken liepen goed, mensen waren tevreden. Dus waarom sluit het restaurant dan? Zeker aangezien ze nieuwe aanbouw bij de serre hadden gebouwd, wat voorheen diende als luxe rookruimte. En ook na de coronaperiode deed het restaurant goede zaken. Veel gasten zijn daarom erg verbaasd dat het restaurant dicht gaat.

Zonder voldoende goed personeel kan je de gasten niet naar wens bedienen. Het gaat niet om het niet hebben van goed personeel: huishoudelijke hulp Bertine en chef Wolter Snijder gaan dit jaar met pensioen na meer dan 25 jaar bij het restaurant te hebben gewerkt. Het is lastig om dit soort personeel te vervangen. “Zeker sinds de coronapandemie is het pittig om personeel te vinden”, zegt Henk. Hij stelt dat er weinig koks zijn. Die zijn tijdens de pandemie allemaal gestopt en ‘werken liever overdag of zijn nu zzp’er’.

Overname

Mensen die graag nog een hapje willen eten bij Poort van Twente hoeven niet bang te zijn. Tot 27 juli blijft de familie in het restaurant hun gasten bedienen. Op 1 augustus gaat de nieuwe eigenaar het restaurant bestieren. Die maakt er ook een eetgelegenheid van, maar in welke vorm is nog niet bekend. Ook wil de familie Molenaar niet vertellen wie het is. Wel willen zij het personeel en de gasten bedanken voor de mooie tijd. “We hebben van jullie genoten”, zegt Henk.