Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten

Door Nationale Horecagids
6 min
Over twee weken kunnen gasten niet meer naar Restaurant De Reusch in de voormalige watertoren in Schimmert. De rechter heeft maandag besloten dat het restaurant uit het monumentale pand moet vertrekken. De eigenaren van de toren hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de exploitant de huur voor langere tijd niet heeft betaald, meldt 1Limburg.

Een aantal jaren geleden begon een speciaal project in Schimmert. In de oude watertoren aan de De Bockhofweg bouwden De Smakelijke Reus en eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en een bar. De Smakelijke Reus maakte het restaurant bovenin de toren waar: Restaurant De Reusch.

Flinke energiekosten

Na de opening van de horeca in de oude watertoren konden gasten terecht voor een maaltijd gemaakt met streekproducten en een mooi uitzicht over de regio. Een drankje op het terras was populair onder bezoekers. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de twee partijen goed. Tot ReVaS in het najaar van 2022 een hoge energierekening stuurde. Sindsdien ging de verhouding tussen ReVaS en De Smakelijke Reus achteruit.

Duurzaamst verbouwde monument

Tijdens de verbouwing is veel nadruk gelegd op het verduurzamen van het monumentale pand. Dat hebben zij tevens met succes gedaan, want vorig jaar werd de watertoren beloond met een symbolische ‘groene sleutel’. Die wordt uitgereikt aan ‘het best verduurzaamde monument van Nederland’. De eigenaren hebben dit voor elkaar gekregen door de toren onder andere te voorzien van vier warmtepompen en vloerverwarming. Ook staan er zonnepanelen op de parkeerplaats die de toren van energie voorzien.

Toch bleef de energierekening hoog. Doordat de muren niet voldoende geïsoleerd konden worden bleef deze alsnog hoog.

Vier maanden huurachterstand

Uiteindelijk was het niet meer mogelijk voor de exploitanten om de huur te betalen, wat dan ook sinds het begin van het jaar niet meer is gebeurd. Daarom besloot ReVaS in maart om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank. De eigenaar wilde een de samenwerkingsovereenkomst ontbinden, zodat zij beslag konden leggen op het restaurant.

Twee weken

De rechter vindt dat ReVaS in zijn gelijk staat. Vaak is een huurachterstand van drie maanden al voldoende om een samenwerkingsovereenkomst te verbreken. De rechter gaat er daarom ook vanuit dat dit ook de uitkomst zal zijn van de bodemprocedure.

De ondernemers hebben twee weken de tijd om het restaurant te verlaten. Daarnaast moeten zij de achterstallige huur van inmiddels bijna 50.000 euro betalen en daar komt nog 12.000 euro bij aan overige kosten. Daarnaast is De Smakelijke Reus verantwoordelijk voor de proceskosten.

Over de bodemprocedure wordt op een later tijdstip beslist. De openstaande energierekening is hier ook onderdeel van.