Burgemeester trekt vergunning Tilburgs Michelinrestaurant in

Door Nationale Horecagids
5 min
Sterrenrestaurant Monarh in Tilburg moet op verzoek van burgemeester Theo Weterings de deuren op slot doen. Uit een onderzoek zou namelijk blijken dat er een aantal zaken niet in de haak zijn in het restaurant. Daarom heeft de gemeente Tilburg het Landelijk Bureau Bibob gevraagd om een screening uit te voeren bij het restaurant. Op basis van de uitkomsten hiervan besluit de burgemeester om de vergunning van het restaurant per direct in te trekken, meldt Omroep Brabant.

Monarh diende een bezwaar in tegen de sluiting van het restaurant, maar deze was tevergeefs. Het restaurant zou volgens Bibob misbruikt worden voor criminele activiteiten. Volgens de politie waren er al eerder, in 2020, signalen dat het bedrijf criminele banden zou hebben. Omdat het Bibob-onderzoek geheim is wordt er niet precies benoemd wat er aan de hand is in het restaurant.

De laatste optie voor Monarh is om naar de rechter te gaan. Dan kan het restaurant proberen om de sluiting ongedaan te maken. Ze krijgen daar zes weken de tijd voor en in die tijd kan het restaurant ook open blijven. De advocaat van het restaurant weet al vrijwel zeker dat de rechter zal worden ingeschakeld.

Dinerende ambtenaren

Tegenstrijdig is dat vorig jaar een aantal ambtenaren van de gemeente Tilburg nog gezellig hebben gegeten bij het restaurant volgens de advocaat van de restauranteigenaar. Dat terwijl de burgemeester Monarh nu het restaurant wil sluiten. Die zegt op zijn beurt dat hij niet wist dat ambtenaren bij Monarh hebben gegeten en wil niet verder hierop reageren via de media.

Overname

In het restaurant zijn chef-kok Paul Kappé en zijn broer Ralph aan het roer. Afgelopen maand werd het restaurant opnieuw beloond met een Michelinster, die zij sinds 2018 hebben. De chef-kok wil niet reageren op de beslissing van de burgemeester maar kan wel bevestigen dat hij en zijn broer het restaurant willen kopen. Eén van de problemen in het restaurant zou vermoedelijk gaan over de horecavergunningen. Met een overname is dat probleem in ieder geval al opgelost.

De sluiting was al eerder aangekondigd, in 2021. Toen zij Kappé al dat de sluiting hem zwaar op de maag ligt. Daarnaast stelt hij dat het restaurant flinke imagoschade heeft opgelopen, ‘terwijl het onderzoek niet om ons draait’.

Door: Nationale Horecagids