Rekenkamer kraakt fusie NVWA

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
(Novum) - De fusie van drie inspectiediensten tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet de besparing opgeleverd die was beoogd. In plaats van de beoogde besparing, kostte de nieuwe dienst vorig jaar ruim twintig miljoen euro meer dan in 2007. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Gerekend was op een besparing van vijftig miljoen euro.

De voor- en nadelen van de fusie van de Voedsel- en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektekundige Dienst zijn vooraf niet gedegen geanalyseerd, stelt de Rekenkamer. Ook werden voorzienbare risico's, zoals met ict, niet goed ingecalculeerd. De ruim dertig miljoen aan extra jaarlijkse bezuinigingen die voor 2018 en later staan gepland bij de voedseltoezichthouder zijn waarschijnlijk niet haalbaar.

Sinds het vierde kabinet-Balkenende denkt het rijk met fusies en efficiƫntere toezichtmethoden veel geld te kunnen besparen. In het geval van de NVWA zijn de hoge verwachtingen niet ingelost, blijkt uit het onderzoeksrapport.

De Algemene Rekenkamer adviseert de Tweede Kamer voortaan de voor- en nadelen van toekomstige fusies vooraf grondig te laten verkennen. Beoogde voordelen moeten toetsbaar worden vastgelegd en het moet duidelijk wanneer de structurele opbrengsten genoeg zijn om eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor de fusie, terug te verdienen

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) kondigt in een reactie een plan van aanpak aan om het toezicht door de NVWA te versterken.

De NVWA kreeg dinsdag ook al kritiek te verduren. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was de inspectie onvoldoende voorbereid op de salmonellabesmetting van vorig jaar. De dienst communiceerde zo gebrekkig dat supermarkten en de fabrikant niet wisten wat ze moesten doen. Door de besmette zalm werden naar schatting 23 duizend consumenten ziek.

De Tweede Kamer wil op korte termijn weten of de NVWA wel op haar taken is toegerust. Staatssecretaris Dijksma moet voor donderdag 12.00 uur een brief met uitleg sturen.