Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In restaurant Kleurrijk in Nijverdal heeft het bedienend personeel niet alleen de naam van hun favoriete gerecht op hun shirt staan, deze gerechten zijn ook terug te vinden op de menukaart. Het nieuwe restaurant wordt gerund door asielzoekers en statushouders. Zij hebben hun favoriete gerechten op de kaart gezet voor een multiculturele ervaring. Dat meldt RTV Oost.

Het restaurant opende in februari de deuren aan de Willem Alexanderstraat in Nijverdal. In korte tijd heeft het een culinaire naam gemaakt in de regio.

Er wordt namelijk een uniek concept gehanteerd in het restaurant. Een van de oprichters van het restaurant is Jeroen Vestering. Hij geeft aan at het uitgangspunt van het restaurant ‘culturen met elkaar verbinden door te eten en te drinken’ is. Dat idee had hij al langere tijd, vanaf 2019. Nu heeft hij het in de praktijk gebracht.

Vrijwilliger in vluchtelingenkamp

De eigenaresse, Jessica Heutink, is volgens hem een zeer bevlogen en sociale dame. Zij heeft een tijd gewerkt als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen op Lesbos. Daar zag ze met eigen ogen hoe vluchtelingen aankwamen in Europa. Toen zij terugkwam in Nederland wilde ze hier iets voor vluchtelingen betekenen.

Restaurant Kleurrijk

Dat vertaalde zich uiteindelijk naar restaurant Kleurrijk. Het is een sociaal eet- en werkrestaurant waar zowel asielzoekers als statushouders aan de slag kunnen. Inmiddels is er een team van vijftien personen met negen verschillende nationaliteiten. In het restaurant worden de werknemers geholpen met Nederlands en worden ze opgeleid voor de horeca.

Recepten van personeel

Uniek in het restaurant is dat de recepten van de medewerkers dienen als inspiratiebron voor de gerechten. Vestering stelt dat veel van het personeel uit het Midden-Oosten komt, zoals Jemen, Libanon, Syrië, maar ook landen zoals Eritrea en Ethiopië. “Iedereen neemt vanuit huis zo z’n eigen gerechten en recepten mee. De namen staan niet alleen op hun shit, maar bij ons krijgen de medewerkers ook echt inbreng op wat er hier op de menukaart prijkt.”

Soms zijn de gerechten gebaseerd op oude familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Dat maakt het volgens Vestering extra bijzonder.

Door: Nationale Horecagids