Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken
Afgelopen zaterdag heeft een groep van ongeveer veertig demonstranten geprotesteerd tegen het gebruik van foie gras bij vier Amsterdamse restaurants. De actievoerders stellen dat er in al deze restaurants eendenlever op de menukaart staat, meldt het Parool.

Zaterdagavond kwamen er niet alleen maar eters naar Bistro Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een groep van zo’n 40 demonstranten van de actiegroep Active for Justice kwamen ook naar het restaurant. Daar staat namelijk de ‘Brioche Neuf’ op de kaart: een brioche met gebakken eendenlever met gekarameliseerde ui. Dit is een belangrijke trekker voor het restaurant. Maar het trok niet alleen maar liefhebbers van eenden- en ganzenlever.

De actiegroep begon te protesteren met een megafoon, die luid door de straten heen galmde. Ook zetten de actievoerders een groot spandoek op met de leuzen zoals ‘One solution – Vegan revolution’.

Bezet restaurant

De actiegroep is al langer bezig met het voeren van protesten. De vier restaurants in Amsterdam hebben allemaal eenden- of ganzenlever op de kaart staan. Vooraf aan de protesten kregen zij een mail of brief waarin werd gevraagd of zij deze items van de kaart willen halen. Doen zij dat niet, dan brengt de actiegroep ze een bezoek.

Geen van de restaurants stuurden een bericht terug volgens de actiegroep. Zo gaan de actievoerders ook nog langs Café Nobo, Sins of Sal en Café Parlotte.

Aan het begin van het jaar gingen de actievoerders al naar Bistronome des Arts in Utrecht om daar te protesteren. De eigenaresse van het restaurant gaf toe en haalde de foie gras van de kaart. Zij stelt dat dit niet was vanwege het pleidooi van de actiegroep, maar vanuit de vrees voor haar veiligheid.

Diervriendelijk

De eigenaar van Bistro Neuf zegt dat hij de mail heeft gelezen van de actiegroep. De eigenaar geeft aan dat hij de protesten niet erg vindt, aangezien het wel een discussie aanwakkert. Daarnaast stelt hij dat het ook in het restaurant een proces op gang heeft gezet. Zo zegt de eigenaar dat er vragen zijn over de afkomst van de eendenlever. “Het is lastig om dat helder te krijgen, maar voor ons is wel duidelijk dat het voeden met trechters zoals dat vaak gebeurde, echt niet meer kan. Het moet diervriendelijk.”

Toch is hij niet van plan om de eendenlever van de kaart te halen. Hij stelt dat zij dan net zo goed een vegetarisch restaurant kunnen worden en dat zij er voor de gasten zijn. “En als die vragen om foie gras of kreeft, dan serveren we die.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.