Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken
Zaterdagavond kwamen er niet alleen maar eters naar Bistro Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een groep van zo’n 40 demonstranten van de actiegroep Active for Justice kwamen ook naar het restaurant. Daar staat namelijk de ‘Brioche Neuf’ op de kaart: een brioche met gebakken eendenlever met gekarameliseerde ui. Dit is een belangrijke trekker voor het restaurant. Maar het trok niet alleen maar liefhebbers van eenden- en ganzenlever.
De actiegroep begon te protesteren met een megafoon, die luid door de straten heen galmde. Ook zetten de actievoerders een groot spandoek op met de leuzen zoals ‘One solution – Vegan revolution’.
Bezet restaurant
De actiegroep is al langer bezig met het voeren van protesten. De vier restaurants in Amsterdam hebben allemaal eenden- of ganzenlever op de kaart staan. Vooraf aan de protesten kregen zij een mail of brief waarin werd gevraagd of zij deze items van de kaart willen halen. Doen zij dat niet, dan brengt de actiegroep ze een bezoek.
Geen van de restaurants stuurden een bericht terug volgens de actiegroep. Zo gaan de actievoerders ook nog langs Café Nobo, Sins of Sal en Café Parlotte.
Aan het begin van het jaar gingen de actievoerders al naar Bistronome des Arts in Utrecht om daar te protesteren. De eigenaresse van het restaurant gaf toe en haalde de foie gras van de kaart. Zij stelt dat dit niet was vanwege het pleidooi van de actiegroep, maar vanuit de vrees voor haar veiligheid.
Diervriendelijk
De eigenaar van Bistro Neuf zegt dat hij de mail heeft gelezen van de actiegroep. De eigenaar geeft aan dat hij de protesten niet erg vindt, aangezien het wel een discussie aanwakkert. Daarnaast stelt hij dat het ook in het restaurant een proces op gang heeft gezet. Zo zegt de eigenaar dat er vragen zijn over de afkomst van de eendenlever. “Het is lastig om dat helder te krijgen, maar voor ons is wel duidelijk dat het voeden met trechters zoals dat vaak gebeurde, echt niet meer kan. Het moet diervriendelijk.”
Toch is hij niet van plan om de eendenlever van de kaart te halen. Hij stelt dat zij dan net zo goed een vegetarisch restaurant kunnen worden en dat zij er voor de gasten zijn. “En als die vragen om foie gras of kreeft, dan serveren we die.”
Door: Nationale Horecagids