Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken
Afgelopen zaterdag heeft een groep van ongeveer veertig demonstranten geprotesteerd tegen het gebruik van foie gras bij vier Amsterdamse restaurants. De actievoerders stellen dat er in al deze restaurants eendenlever op de menukaart staat, meldt het Parool.

Zaterdagavond kwamen er niet alleen maar eters naar Bistro Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een groep van zo’n 40 demonstranten van de actiegroep Active for Justice kwamen ook naar het restaurant. Daar staat namelijk de ‘Brioche Neuf’ op de kaart: een brioche met gebakken eendenlever met gekarameliseerde ui. Dit is een belangrijke trekker voor het restaurant. Maar het trok niet alleen maar liefhebbers van eenden- en ganzenlever.

De actiegroep begon te protesteren met een megafoon, die luid door de straten heen galmde. Ook zetten de actievoerders een groot spandoek op met de leuzen zoals ‘One solution – Vegan revolution’.

Bezet restaurant

De actiegroep is al langer bezig met het voeren van protesten. De vier restaurants in Amsterdam hebben allemaal eenden- of ganzenlever op de kaart staan. Vooraf aan de protesten kregen zij een mail of brief waarin werd gevraagd of zij deze items van de kaart willen halen. Doen zij dat niet, dan brengt de actiegroep ze een bezoek.

Geen van de restaurants stuurden een bericht terug volgens de actiegroep. Zo gaan de actievoerders ook nog langs Café Nobo, Sins of Sal en Café Parlotte.

Aan het begin van het jaar gingen de actievoerders al naar Bistronome des Arts in Utrecht om daar te protesteren. De eigenaresse van het restaurant gaf toe en haalde de foie gras van de kaart. Zij stelt dat dit niet was vanwege het pleidooi van de actiegroep, maar vanuit de vrees voor haar veiligheid.

Diervriendelijk

De eigenaar van Bistro Neuf zegt dat hij de mail heeft gelezen van de actiegroep. De eigenaar geeft aan dat hij de protesten niet erg vindt, aangezien het wel een discussie aanwakkert. Daarnaast stelt hij dat het ook in het restaurant een proces op gang heeft gezet. Zo zegt de eigenaar dat er vragen zijn over de afkomst van de eendenlever. “Het is lastig om dat helder te krijgen, maar voor ons is wel duidelijk dat het voeden met trechters zoals dat vaak gebeurde, echt niet meer kan. Het moet diervriendelijk.”

Toch is hij niet van plan om de eendenlever van de kaart te halen. Hij stelt dat zij dan net zo goed een vegetarisch restaurant kunnen worden en dat zij er voor de gasten zijn. “En als die vragen om foie gras of kreeft, dan serveren we die.”

Door: Nationale Horecagids

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.