Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken
Afgelopen zaterdag heeft een groep van ongeveer veertig demonstranten geprotesteerd tegen het gebruik van foie gras bij vier Amsterdamse restaurants. De actievoerders stellen dat er in al deze restaurants eendenlever op de menukaart staat, meldt het Parool.

Zaterdagavond kwamen er niet alleen maar eters naar Bistro Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een groep van zo’n 40 demonstranten van de actiegroep Active for Justice kwamen ook naar het restaurant. Daar staat namelijk de ‘Brioche Neuf’ op de kaart: een brioche met gebakken eendenlever met gekarameliseerde ui. Dit is een belangrijke trekker voor het restaurant. Maar het trok niet alleen maar liefhebbers van eenden- en ganzenlever.

De actiegroep begon te protesteren met een megafoon, die luid door de straten heen galmde. Ook zetten de actievoerders een groot spandoek op met de leuzen zoals ‘One solution – Vegan revolution’.

Bezet restaurant

De actiegroep is al langer bezig met het voeren van protesten. De vier restaurants in Amsterdam hebben allemaal eenden- of ganzenlever op de kaart staan. Vooraf aan de protesten kregen zij een mail of brief waarin werd gevraagd of zij deze items van de kaart willen halen. Doen zij dat niet, dan brengt de actiegroep ze een bezoek.

Geen van de restaurants stuurden een bericht terug volgens de actiegroep. Zo gaan de actievoerders ook nog langs Café Nobo, Sins of Sal en Café Parlotte.

Aan het begin van het jaar gingen de actievoerders al naar Bistronome des Arts in Utrecht om daar te protesteren. De eigenaresse van het restaurant gaf toe en haalde de foie gras van de kaart. Zij stelt dat dit niet was vanwege het pleidooi van de actiegroep, maar vanuit de vrees voor haar veiligheid.

Diervriendelijk

De eigenaar van Bistro Neuf zegt dat hij de mail heeft gelezen van de actiegroep. De eigenaar geeft aan dat hij de protesten niet erg vindt, aangezien het wel een discussie aanwakkert. Daarnaast stelt hij dat het ook in het restaurant een proces op gang heeft gezet. Zo zegt de eigenaar dat er vragen zijn over de afkomst van de eendenlever. “Het is lastig om dat helder te krijgen, maar voor ons is wel duidelijk dat het voeden met trechters zoals dat vaak gebeurde, echt niet meer kan. Het moet diervriendelijk.”

Toch is hij niet van plan om de eendenlever van de kaart te halen. Hij stelt dat zij dan net zo goed een vegetarisch restaurant kunnen worden en dat zij er voor de gasten zijn. “En als die vragen om foie gras of kreeft, dan serveren we die.”

Door: Nationale Horecagids

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes.