Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Foie gras protesten bij vier Amsterdamse zaken
Afgelopen zaterdag heeft een groep van ongeveer veertig demonstranten geprotesteerd tegen het gebruik van foie gras bij vier Amsterdamse restaurants. De actievoerders stellen dat er in al deze restaurants eendenlever op de menukaart staat, meldt het Parool.

Zaterdagavond kwamen er niet alleen maar eters naar Bistro Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een groep van zo’n 40 demonstranten van de actiegroep Active for Justice kwamen ook naar het restaurant. Daar staat namelijk de ‘Brioche Neuf’ op de kaart: een brioche met gebakken eendenlever met gekarameliseerde ui. Dit is een belangrijke trekker voor het restaurant. Maar het trok niet alleen maar liefhebbers van eenden- en ganzenlever.

De actiegroep begon te protesteren met een megafoon, die luid door de straten heen galmde. Ook zetten de actievoerders een groot spandoek op met de leuzen zoals ‘One solution – Vegan revolution’.

Bezet restaurant

De actiegroep is al langer bezig met het voeren van protesten. De vier restaurants in Amsterdam hebben allemaal eenden- of ganzenlever op de kaart staan. Vooraf aan de protesten kregen zij een mail of brief waarin werd gevraagd of zij deze items van de kaart willen halen. Doen zij dat niet, dan brengt de actiegroep ze een bezoek.

Geen van de restaurants stuurden een bericht terug volgens de actiegroep. Zo gaan de actievoerders ook nog langs Café Nobo, Sins of Sal en Café Parlotte.

Aan het begin van het jaar gingen de actievoerders al naar Bistronome des Arts in Utrecht om daar te protesteren. De eigenaresse van het restaurant gaf toe en haalde de foie gras van de kaart. Zij stelt dat dit niet was vanwege het pleidooi van de actiegroep, maar vanuit de vrees voor haar veiligheid.

Diervriendelijk

De eigenaar van Bistro Neuf zegt dat hij de mail heeft gelezen van de actiegroep. De eigenaar geeft aan dat hij de protesten niet erg vindt, aangezien het wel een discussie aanwakkert. Daarnaast stelt hij dat het ook in het restaurant een proces op gang heeft gezet. Zo zegt de eigenaar dat er vragen zijn over de afkomst van de eendenlever. “Het is lastig om dat helder te krijgen, maar voor ons is wel duidelijk dat het voeden met trechters zoals dat vaak gebeurde, echt niet meer kan. Het moet diervriendelijk.”

Toch is hij niet van plan om de eendenlever van de kaart te halen. Hij stelt dat zij dan net zo goed een vegetarisch restaurant kunnen worden en dat zij er voor de gasten zijn. “En als die vragen om foie gras of kreeft, dan serveren we die.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.