Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
De teststraten van de GGD zijn gesloten en dat betekent dat de horeca weer een aantrekkelijkere werkgever wordt. Dat is goed nieuws, met de zomer in de aantocht. Maar ondanks de nieuwe stroom van werknemers, hebben zij wel hogere eisen. Zo willen zij een hoger salaris, zijn ze kritischer op de uren en melden ze zich vaker ziek, meldt het Eindhovens Dagblad.

Het personeelsrooster was tijdens de coronapandemie (en daarna) een flinke uitdaging voor menig horecaondernemers. Dat gold ook voor café-eigenaar Youri Doreleijers. Hij is de eigenaar van de Stadsbrouwerij en Luzt in Eindhoven. Als gevolg van de personeelstekorten moest hij vaak de terrassen eerder sluiten of zelfs een hele dag dichthouden. Hij ziet nu dat er weer meer personeel aankomt en kampt inmiddels niet meer met onderbezetting. De ondernemer geeft aan dat hij per april eigenaar is van een nieuwe zaak en dat die zelfs zes van de zeven dagen geopend is.

Hogere eisen

Tijdens de coronapandemie liepen veel werknemers naar de GGD-teststraten, waar zij een beter loon kregen dan in de horeca. Het personeel dat weer in de horeca wil werken, wil wel andere voorwaarden. Doreleijers ziet dat zij vaak meer perspectief willen hebben, zoals betere doorgroeimogelijkheden. De ondernemer stelt dat dit goed werkgeverschap vergt.

Dat goede werkgeverschap bleef volgens hem uit de horeca, maar komt nu verandering in. Doreleijers vindt dit een goede ontwikkeling. “Gastvrijheid is een vak, maar dan moet je daar als werkgever ook in investeren, bijvoorbeeld door scholing.”

Ook zijn de nieuwe werknemers kritisch over de werkuren. Volgens Doreleijers willen zij minder uren werken, dus is er ook meer personeel nodig om alle roosters in te vullen. Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven herkent dit ook. Hij stelt dat werknemers nu meer eisen hebben dan voorheen. Scholing kan volgens hem ook leiden tot meer binding met de onderneming. Werknemers raken minder snel verveeld als een werkgever ze blijft stimuleren.

Ziekmelden om snotneus

Beide zien een andere trend: mensen melden zich sneller ziek. Zo stelt Doreleijers dat het verzuim is verdubbeld sinds de coronapandemie. Werknemers met een snotneus werkten voorheen gewoon door, nu blijven zij thuis. “Er is in de mindset écht iets veranderd wat dat betreft”, aldus de ondernemer. Daarnaast denkt Bakker dat ondernemers ook bang zijn dat andere werknemers worden aangestoken als iemand verkouden is. Dan horen de werknemers vaak iets als ‘blijf maar gewoon thuis’.

Tekort keukenpersoneel

Waar het tekort aan bedieningspersoneel weer redelijk terug begint te kruipen, is er nog wel een flink tekort aan keukenpersoneel. Dat ziet zowel Bakker als Doreleijers. Zij haalden beide koks uit Spanje en Portugal. Zij kunnen hier vaak meer verdienen dan in hun thuisland en dus gaan zij graag deze kant op. Vooralsnog blijft de zoektocht naar koks moeilijk. Volgens Doreleijers is het niet moeilijk om koks te vinden voor het hogere segment, maar is er grote concurrentie voor de doorsnee restaurants.

Door: Nationale Horecagids