Eindhovense horeca doet proef met oprijplanken voor rolstoelgebruikers

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Afgelopen maandag is de horeca in de lichtstad begonnen met speciale ‘plenkskes’, oprijplanken zodat de horeca toegankelijker is voor mensen in een rolstoel. VVD-raadslid Marieke van Gastel zit zelf in een rolstoel en was ook de initiatiefnemer van de proef, meldt Studio 040.

Marieke weet als geen ander hoe frustrerend het kan zijn om met een rolstoel ergens niet naar binnen te kunnen. Ze stelt dat veel zaken in Eindhoven nog niet goed toegankelijk zijn. Rolstoelgebruikers hebben daar last van, want zij kunnen hierdoor niet meedoen zoals iedereen.

Plenkske

Daarom bedacht Marieke samen met horecaondernemer Ruud Bakker het ‘plenkske’. De naam komt van de Brabantse term voor plank. Aangezien de proef in Eindhoven is leek het de twee een mooie naam voor de oprijplank. Ondertussen zijn er vijf plenkskes gemaakt in verschillende soorten en maten.

Het VVD-raadslid geeft aan dat ze het de eerste keer wat spannend vond om over de plank te rijden, maar nu ze het een paar keer heeft gedaan ‘went het wel’.

Proefdraai

Momenteel gaat het om een door de gemeente gesubsidieerde proef. Er zijn nu een aantal horecazaken die meedoen hieraan. Het idee is om alle winkels, bars en restaurants van een plenkske te voorzien.

Door: Nationale Horecagids