Proefdraai horeca in oude scheepswerf aan de IJssel

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het is een mooi vooruitzicht, maar het kan nog even duren: horeca in een oude scheepswerf aan de IJssel. Om te kijken of een horecaondernemer goed kan werken op deze locatie wordt nu een proefdraai gestart. Hiermee wordt de nieuwe woonwijk op scheepswerf Duijvendijk alvast op de kaart gezet, meldt het AD.

Het is een methode om mensen warm te maken voor een gebied in transitie. Daarom wordt een café of restaurant gezien als ‘smaakmaker’ voor een nieuwe wijk. Zo kan je denken aan het voorbeeld van de Kop van Zuid in Rotterdam, waar ze ook druk bezig zijn met vernieuwen met horeca. Daar wordt Hotel New York neergezet om deze wijk interessanter te maken. Krimpen aan den IJssel neemt dit als voorbeeld om een nieuwe woonwijk aan de rivier te realiseren.

Verlaten scheepswerf

Op dit moment staan er op het terrein nog een paar kleine gebouwtjes die stammen uit de tijd dat de scheepswerf nog actief was. Die krijgen een nieuwe leven tussen de moderne gebouwen. De houten smederijloods wordt een pand voor horeca en bedrijvigheid, maar dat gebeurt pas op de nieuwe plek. Daarvoor moet het monumentale gebouw worden verplaatst. Dat kan pas na de bouw van de appartementen, wat gepland staat voor 2026. Dat gaat nog wel even duren dus.

Tijdelijke gebruiker

Er is een gebruikersovereenkomst afgesloten met de ontwikkelaar van de oude loodsen, zodat zich een tijdelijke gebruiker in het pand kan vestigen. Het college geeft aan dat zij denken aan de proefdraai omdat zij de plek ‘vroegtijdig tot leven willen laten komen’. Daarbij stelt het college dat zij veiligheid centraal hebben staan en dat de horeca niet in strijd mag gaan tegen de bouwwerkzaamheden.

Door: Nationale Horecagids