Eerste vegan restaurant in Zoetermeer gaat open in voormalig steakrestaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In mei gaat in een voormalig steakrestaurant in Zoetermeer het eerste vegan restaurant van de stad haar deuren openen. Deze gaat de naam Het Ministerie van Geluk krijgen en wordt gerund door onderneemster Stephanie van Schilt. Zij is zelf vanaf haar elfde jaar al veganistisch. Dit meldt Omroep West. 

Haar eerste stap in de horecawereld was met een foodtruck, waarmee ze voor haar eerste klus direct op het Amsterdam Dance Event stond. De foodtruck draagt dezelfde naam als het restaurant. “Daar waren 17.000 hongerige mensen en dat ging eigenlijk super goed!” De onderneemster geeft aan dat ze nooit had verwacht dat de zaken zo goed zouden gaan lopen. Na vijf jaar opent ze het allereerste vegan restaurant in Zoetermeer.

Toen Stephanie net begon met werken in haar foodtruck had ze als doel om er haar vaste lasten mee te betalen. Haar concept sloeg aan en de vraag groeide en groeide. Zo kreeg zij vooral aanvragen van foodtruckfestivals en dance events. “Maar door de jaren heen krijg ik onwijs veel aanvragen voor bruiloften, verjaardagen en bedrijfsfeesten.”

Vegan vanaf elfde jaar

Stephanie is zelf al vanaf haar elfde jaar veganistisch. Dat kwam doordat ze beelden zag van varkens die werden geruimd vanwege de varkenspest. Dit heeft zo’n grote impact op haar gemaakt dat ze besloot om geen dierlijke producten meer te eten. “Ik denk dat er niemand is die in een slachthuis gaat kijken en daarna met veel plezier een biefstuk eet.”

Plantaardige vleesvervangers

Stephanie denkt dat het stigma rond vleesopvolgers inmiddels wat is afgezwakt. Zij noemt het allang geen trend meer maar ‘mainstream’ om plantaardig te eten. Ze geeft aan dat ze het steeds drukker krijgt en op zoek was naar een grotere productiekeuken. Momenteel bereidt de foodtruckhouder alles thuis. “Maar met drie grote koelkasten en allemaal opbergdozen in mijn appartement wordt het wat krap.” Tijdens het zoeken naar een nieuwe uitvalsbasis stuitte ze op het voormalige steakrestaurant. De onderneemster zag hierin kansen voor een eigen vegan restaurant.

Het Ministerie van Geluk

Het restaurant dat in mei opent gaat dezelfde naam krijgen als de foodtruck: Het Ministerie van Geluk. Ze haalt haar inspiratie uit vleesgerechten. Die maakt zij vervolgens zelf met plantaardige producten. Zo gaat ze gerechten bereiden als bietencarpaccio, seitanburgers en veganistische salades. De onderneemster grapt dat er vanaf dan ‘alleen nog levende wezens welkom zijn’ in het restaurant.

Door: Nationale Horecagids