Chef Hanneke de Marco van Amici d’Italia in Oss overleden op 50-jarige leeftijd

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Het was in 2020 dat Hanneke voor het laatst in de keuken stond van haar restaurant Amici d’Italia in Oss. Het restaurant aan de Houtstraat werd bekend om haar gastvrijheid, trots, met veel elan en vooral goede Italiaanse gerechten. Na drie lange jaren op een zwaar ziekbed, is Hanneke de Marco maandag op 50-jarige leeftijd overleden, meldt Brabants Dagblad.

Hanneke de Marco overleed in het bijzijn van haar familie en kinderen. Bij De Marco was het Guillain-Barré syndroom vastgesteld. Deze zeldzame ziekte ontstaat doordat het eigen lichaam de gezonde zenuwen aanvalt. Het veroorzaakt vermoeidheid en daarnaast kon Hanneke langere tijd moeilijk communiceren.

Amici d’Italia

Hanneke en haar man Bortelino begonnen met hun zaak in 2008. Het restaurant stond bekend om de authentieke Italiaanse maaltijden. Hanneke was het zonnetje in Amici. Ze wist altijd een goede sfeer te creeren waardoor gasten het gevoel kregen alsof ze bij een Italiaanse familie op bezoek waren.

Hanneke stond altijd met passie in de keuken van haar restaurant. Ze werkte hard en de zaak zat altijd vol, vanaf het begin. Hanneke aan het koken, kinderen in de bediening en Bo zorgde voor de dranken. Naast het restaurant runnen verzorgde Hanneke ook catering en kookworkshops.

Crisis

In 2020 werd Hanneke erg ziek en moest ze langdurig in het ziekenhuis verblijven. Vrienden startten een inzamelingsactie om de familie een hart onder de riem te steken en om het restaurant staande te houden.

Twee jaar lang heeft dochter Anne zich ingezet om het restaurant overeind te houden. Dat was succesvol: het restaurant overleefde de coronaperiode. Daarentegen bleef de familie niet gespaard met het overlijden van Borelino in 2021 en de ziekte van Hanneke. Alessandro de Marco heeft ondertussen het restaurant overgenomen van zijn vader.

Donderdag 9 maart kunnen mensen afscheid nemen van Hanneke bij restaurant Amici aan de Houtstraat 2D in Oss. Daar kan ook het condoleanceregister getekend worden. De familie vraagt mensen te doneren aan het prinses Beatrix spierfonds voor meer onderzoek naar het Guillain-Barré syndroom.

Door: Nationale Horecagids