Chinees restaurant in Den Haag geeft gasten boek over Xi Jinping

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Bij restaurant Shanghai Garden in Den Haag krijgen gasten niet alleen een ‘fortune cookie’ bij hun maaltijd. De bezoekers van het restaurant wordt een boek over de Chinese president Xi Jinping aangeboden. Het boek is de Engelstalige versie van ‘The Governance of China’. Het is een uitgave van de Chinese Communistische Partij en wil het gedachtegoed van de president verspreiden. John-Boy Vossen is Chinakenner en noemt de actie ‘opmerkelijk’, zo meldt Omroep West.

Een ‘Chinese vereniging’ in Nederland stuurde het restaurant in het Haagse Ypenburg duizenden van de boeken. Daarin staan geschreven stukken en toespraken van de Chinese president. Dat vertelt zoon Jong Long Au aan Omroep West.

Hij vervolgt door te zeggen dat de vereniging geprobeerd had om deze boeken weg te geven. De overgebleven boeken zijn naar het restaurant gestuurd in de hoop dat zij het verder verspreiden onder hun gasten. Daar blijkt Shanghai Garden goed in te zijn: van de duizenden boeken zijn er nu nog enkele tientallen over.

Interesse

De zoon van de ondernemer geeft aan dat hij het boek zelf niet heeft gelezen. Er ligt een ondertussen kleinere stapel boeken bij de ingang van het restaurant. Jong Long Au zegt dat hij zich niet heeft verdiept in de verhaallijn en niet zo veel van de president afweet. Hij geeft aan dat het hem ‘niet zo veel boeit’ maar dat hij het wel zonde vinden om de boeken weg te gooien. “En als mensen geïnteresseerd zijn, waarom niet?”

Chinakenner

John-Boy Vossen is een Chinakenner. Hij noemt het opmerkelijk dat het restaurant de boeken weggeeft. Zo denkt hij dat het naar alle waarschijnlijkheid een poging is van de Chinese overheid om de Chinese gemeenschap in Nederland aan te spreken of misschien zelfs in de gaten te houden.

Op een Chinese nieuwssite staat in de beschrijving van het boek dat het doel ervan is om ‘de internationale gemeenschap inzicht te bieden in het leven van het Chinese volk onder de leiding van Jinping. De kenner wil niet spreken van ‘de lange arm van Beijing’. Hij stelt dat het boek ook gewoon te koop is in winkels.

Door: Nationale Horecagids