Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ontwerper Piet Hein Eek maakt doorstart met zijn restaurant in Eindhoven

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Ontwerper Piet Hein Eek maakt doorstart met zijn restaurant in Eindhoven
Na de aankondiging dat het restaurant van ontwerper Piet Hein Eek failliet is gegaan, laat de ontwerper weten dat hij toch zelf een doorstart gaat maken met zijn restaurant en hotel op Strijp-R in Eindhoven. Daarbij geeft hij aan dat hij nieuw keukenpersoneel heeft: Eek gaat samen met vrienden voor zijn gasten koken, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

De ontwerper en curator Jeroen Tulfer hebben samen de beslissing gemaakt voor de doorstart. Volgens de curator was dit de oplossing die ‘de minste schade veroorzaakt’ en de meest ideale oplossing biedt.

Faillissement

Bijna twee weken geleden kondigde de ontwerper uit Eindhoven aan dat zijn hotel en restaurant in Strijp-R failliet zijn verklaard. Nadat hij zijn boekhouding goed ging doorspitten kwam Piet Hein tot de conclusie dat het horecabedrijf niet meer te redden was. Eek had een grote schuld opgebouwd in de coronaperiode en deze kon hij niet wegwerken. Daarnaast gaf de ontwerper toen aan dat hij geen vertrouwen had op verbetering van de situatie.

Toch gaat hij een doorstart maken met zijn horecazaken. Daarvoor heeft hij een groot deel van het personeel een nieuw contract aangeboden. Daarnaast wil Eek de schulden die hij bij leveranciers open heeft staan betalen. De schulden die openstaan bij de Belastingdienst en het UWV worden nog niet afgelost.

Doorstart

Afgelopen donderdag kreeg het personeel te horen dat het restaurant en hotel een doorstart gaan maken. Hij heeft zestien van de 23 mensen een nieuw contract aangeboden. Eek verwacht dat op zijn minst tien mensen zullen blijven. Hij moet wel nog een nieuwe chef vinden.

De ontwerper zegt dat hij veel reacties binnen had gekregen na de aankondiging. Die hebben hem weer het vertrouwen gegeven om door te gaan met het restaurant.

Zelf koken

Totdat Piet Hein een nieuwe chef-kok heeft gevonden, duikt de ontwerper zelf in de keuken. Daar gaat hij samen met vrienden koken voor zijn gasten. Hij geeft aan dat hij het leuk vindt om te koken en dat hij ‘er al jaren aan denkt om het zelf te doen’.

Het doel van Eek is om het restaurant in de zomer te heropenen. Hij zegt tegen het AD dat er een hoop paniek uitbreekt na een faillissement. Daarentegen is het volgens hem ook weer een kans om ‘alle ellende af te sluiten en door te gaan’. Piet Hein noemt het inspirerend en stelt dat zij weer een perspectief hebben.

Interesse in overname

Volgens de curator waren er wel belangstellenden om de horeca in het pand over te nemen. Of die belangstellenden goed zouden passen in het designcomplex is niet bekeken: zo ver kwam het niet. Tulfer geeft wel aan dat er nog steeds een mogelijkheid is dat er een andere uitbater komt.

Tulfer geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de doorstart van het restaurant en hotel. Daarom heeft hij eraan meegewerkt, stelt hij. “Als het geen kans van slagen heeft en het risico bestaat dat er nieuwe schulden ontstaan kan ik dat ook weigeren.”

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.