In Goudse horeca werken maaltijdbezorgers onder de 16 jaar oud

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Tijdens de Arbeidsinspectie is bij twee horecazaken in Gouda vastgesteld dat jongeren onder de 16 jaar er naar vermoeden maaltijden bezorgen. Dat is in strijd met de regels en de bedrijven riskeren hiermee een boete, zo meldt het AD.

Op vrijdagmiddag kwamen de inspecteurs drie tieners tegen. Vanwege hun leeftijd mochten die geen maaltijden bezorgen, maar doen dit toch. Daarnaast bleek toen er die avond meer te jonge bezorgers werkten. Bij één zaak werkten meerdere jongeren van onder de 16 jaar.

Deze overtredingen werden duidelijk tijdens de eerste grote ronde horecacontroles van de Arbeidsinspectie. Daarnaast deden de gemeente, stadstoezicht, de douane, de Omgevingsdienst en de politie mee aan de controle.

Minimumleeftijd van 16 jaar

Voor het bezorgen van maaltijden geldt sinds 1 juli 2020 dat de minimumleeftijd van de bezorgers 16 jaar moet zijn. Vincent van der Steen, coördinator van het team Ondermijning van de gemeente, geeft aan dat het een structureel probleem is en dat ouders soms onvoldoende zicht hebben op wat hun kind doet. “Daar komt bij dat lang niet alle ouders en kinderen weten van die minimumleeftijd.” Van de vier zaken in Gouda die zijn gecontroleerd bleek bij drie dat zij de papieren niet op orde hebben.

Naast de vermoedelijke overtreding van de leeftijdsgrens, zag de Omgevingsdienst ook dat er onvoldoende brandwerende maatregelen waren getroffen tussen een werkplek en een kamer boven de zaak. Die was zo ingericht dat kinderen daar konden slapen. Die zouden bij gevaar niet op tijd kunnen vluchten. Een ander bedrijf kampt met een soortgelijk gevaar, omdat er spullen op de trap naar boven stonden. Daarnaast troffen douaniers alcohol aan waarvan de ondernemer niet kon aantonen of er accijns over is betaald. Het ging echter om een kleine hoeveelheid, dus de ondernemer is er vanaf gekomen met een waarschuwing.

Door: Nationale Horecagids