Robèr Willemsen stopt als voorzitter van de KHN

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Tijdens de coronapandemie werd Robèr Willemsen hét gezicht van de horeca. De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland gaat na zeven jaar stoppen en gaat zich meer richten op zijn familie en zijn eigen horecazaak. De horeca laat hij dus niet achter zich liggen. Dit meldt het AD.

Mister horeca, zo wordt Robèr Willemsen ook wel genoemd. Voor de coronapandemie wisten veel mensen niet eens van zijn bestaan af. Tot hij zich na elke coronapersconferentie hard maakte voor de belangen van de horecasector. Nu kan de oud-voorzitter niet meer naar buiten zonder dat iemand hem herkent of aanspreekt.

Horeca niet uit de crisis

De huidige cijfers vertekenen de werkelijkheid volgens Willemsen. Hij doelt hiermee op het aantal faillissementen in de horecasector. Ondanks een toename van het aantal horecazaken stelt de oud-voorzitter dat er nog een groot onderliggend financieel leed is bij een groot deel van de horecazaken, zeker die voor de coronapandemie al in bedrijf waren. “Pensioenen zijn weg, spaarpotjes verdwenen. Dat aflossen van loonheffing is telkens uitgesteld, maar gaat nu ook gebeuren, terwijl de marges onder druk staan.” Hij geeft aan tegen het AD dat dit volledig ten koste gaat van de investeringen in een bedrijf of personeel. Daar voegt Willemsen aan toe dat wij dit mogelijk nu nog niet voelen, maar de komende jaren wel.

Coronabeleid

Het is persoonlijk leed wat hem het meest is bijgebleven van zijn voorzitterschap. Hij geeft aan dat hij geëmotioneerd wordt door de ondernemers die hun wilskracht en energie houden ondanks de crisis. Hij stelt dat hij teleurgesteld is in de politiek. Die had volgens hem te weinig concrete handelingen verricht, die ten koste gingen van de ondernemers. “Ik vind het ook wel teleurstellend dat de politiek zo is versplinterd en zo polariseert. Dat houdt mij soms wel bezig.”

Nu Willemsen zijn werkzaamheden bij de KHN stopzet, geeft hij aan dit jaar überhaupt rustig aan te doen, behalve bij zijn zaken en thuis. Daarna wil hij wel weer actief worden in de horecasector. Hij stelt dat je alleen iets kun vinden als je ook daad bij woord houdt. Daarom zegt hij dat hij links- of rechtsom wel weer iets gaat oppakken. Daarnaast sluit hij ook niet uit dat hij ondernemers gaat helpen via brancheverenigingen of via lokale politiek.

Door: Nationale Horecagids