Opnieuw sluit Chinees-Indisch restaurant, ditmaal is Hong Kong in Delden aan de beurt

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In Delden gaat wederom een Chinees-Indisch restaurant dicht. Ditmaal gaat het om restaurant Hong Kong. Deze populaire eetzaken moeten tegenwoordig plaats maken voor wok-restaurants met concepten zoals all-you-can-eat. Daarentegen geeft de eigenaar van het restaurant aan dat zijn kinderen de horeca niet in hoeven. Dit meldt Tubantia.

Vaste gasten hoeven niet bang te zijn dat zij geen eten meer kunnen halen bij Hong Kong: voorlopig blijft het restaurant nog open. De broers Danny en Pen Cheung geven aan dat het restaurant tot het einde van het jaar geopend blijft. Daarna gaan de broers genieten van hun pensioen.

Chinees restaurant verdwijnt uit straatbeeld

De afgelopen jaren is een sterke toename van het aantal sluitingen van Chinees-Indische restaurants zichtbaar. Of deze worden vervangen door Thaise restaurants, all-you-can-eat-zaken en sushirestaurants. De trend is al een aantal jaren aan de gang. In 2019 was het aantal Chinees-Indische restaurants al afgenomen tot een totaal van 1.600, wat een daling van meer dan twintig procent is in de afgelopen tien jaar. Deze trend zet door. Niet alleen een gebrek aan vernieuwing is een oorzaak hiervan, ook de interesse van de opvolgers. Die zien doorgaans een baan in de horeca niet zitten, mede omdat zij vaak zagen hoe hard de ouders moesten werken.

Ook de broers kennen dit probleem. Hun afhaaltak hield het restaurant op de been, maar de beide broers bevestigen dat de bezoekersaantallen steeds verder teruglopen. Danny verklaart dit door de komst van de wokrestaurants.

Gouden tijd

In de jaren ’60 tot ’80 explodeerde het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland. In elk dorp was een restaurant te vinden. Mark van Wonderen is auteur van het fotoboek Chinees-Indisch spec. Restaurant – een verdwijnend Nederlandse fenomeen. Hij denkt dat het aanbod de vraag creëerde. Hij zegt dat er niet veel keus is in dorpen en mensen daarom sneller naar de Chinees gingen om een maaltijd af te halen. Aangezien veel mensen het eten lustten en het op de Nederlandse smaak was aangepast, won het populariteit in ons kikkerlandje. “Aan chinees kon je je geen buil vallen”, zegt hij tegen Tubantia. “Bovendien was het goedkoop.”

Door: Nationale Horecagids