Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In Nederland heeft bijna de helft van de bedrijven de wettelijke inventarisatie van veiligheidsrisico’s niet op orde. Daarom gaat de Arbeidsinspectie haar pijlen richten op de kleine ondernemingen. Hiermee wil de Arbeidsinspectie het percentage omhoog halen. Dit doen zij sector voor sector. De volgende is de horeca, zo meldt BNR.

Ondernemers kunnen de veiligheidsrisico’s in hun bedrijven in kaart brengen met de ‘Risico Inventarisatie & Evaluatie’. Wanneer bedrijven weten waar de risico’s liggen, kan de uitval van personeel beperkt worden. De RI&E is al meer dan dertig jaar verplicht, maar veel kleine ondernemingen hebben hier moeite mee. Zo ontbreekt bij 45 procent van de ondernemingen deze documentatie. Bij bedrijven met minder dan vijf werknemers is dat zelfs 60 procent, zo blijkt uit een recente werkgeversenquête van TNO.

Wendel Post van de ArboUnie geeft aan dat dit probleem al langere tijd speelt. Zij geeft aan dat veel bedrijven zeggen niet af te weten van deze regel: “als bij een controle aan ondernemers zonder RI&E wordt gevraagd naar de reden, zeggen die dat zij het niet wisten, kunnen of willen.”

Meer dan tienduizend vragen

Experts zeggen dat ondernemers de hoeveelheid papierwerk voor het RI&E vaak onderschatten. Veel bedrijven proberen te voldoen aan de eisen door een branche-specifieke vragenlijst in te vullen van een derde partij, zoals de Kamer van Koophandel of een koepelorganisatie. Arbeidsrechtadvocate Marieke van Gelder stelt dat die vaak denken dat ze het in een paar uurtjes wel kunnen doen. “Maar dan blijk je er een paar dagen mee kwijt te zijn.” Volgens haar zijn deze vragenlijsten vaak te lang of bevatten vragen die niet relevant zijn voor bepaalde bedrijven. Zij moest zelf aangeven of er zware machines in haar bedrijf stonden. “Dat terwijl ik een advocatenkantoor heb.”

Niet alleen Van Gelder vindt de vragenlijsten veel te lang. Arbeidshygiënist Wim van Alphen gaf aan dat  hij onlangs een middelgroot bedrijf bezocht. Daar moest voor alle 83 ruimtes in het pand een vragenlijst van 160 vragen worden ingevuld. Dat komt neer op een totaal van meer dan 13.000 vragen.

Niet direct een boete

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft, kan er een boete van 4.500 euro worden opgelegd. De kans is echter niet hoog, waardoor bedrijven weinig motivatie hebben om actie te ondernemen. De Arbeidsinspectie wil dit veranderen door de kleine bedrijven aan te schrijven en te vragen naar hun RI&E. Op die manier is het percentage van ondernemingen met een RI&E in de computersector en de bouwmaterialenindustrie toegenomen van 30 procent naar 90 procent. Daarom gaat de Arbeidsinspectie deze methode verder toepassen tijdens hun inspecties. Zij hopen daarentegen dat zij zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen. De hoop is dat ondernemers hun geld steken in het verbeteren van de veiligheid, zo stelt een woordvoerder. Later dit jaar is ook de horeca aan de beurt.

Door: Nationale Horecagids