Actievoerders tegen foie gras veroordeeld maar krijgen geen straf

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De actievoerders van protestgroep Active for Justice die afgelopen maand een restaurant in Utrecht bezetten, zijn veroordeeld voor “lokaalvredebreuk”, zo meldt de rechtbank Midden-Nederland. De actievoerders blokkeerden de ingang van het restaurant en weigerden weg te gaan. Dit meldt nu.nl.

Op 6 januari van dit jaar gingen de protestanten van actiegroep Active for Justice naar Bistronome des Arts in Utrecht om te protesteren tegen foie gras, oftewel vervette ganzenlever. Tijdens het protest ketenden ze zich vast aan meubilair in het restaurant en riepen ze verschillende leuzen. De zes actievoerders, met een leeftijd tussen de 21 en 38 jaar, weigerden te vertrekken.

Foie gras

De actiegroep ging naar het restaurant om te protesteren tegen foie gras. Dit is vervette ganzenlever en een delicatesse in de gastronomische wereld. Echter is de productie van de foie gras verboden in Nederland. Daarom halen restaurants het elders vandaan, vaak uit Frankrijk. De verkoop van foie gras is namelijk wel toegestaan.

De reden waarom de groep actie voerde tegen foie gras is de manier waarop deze verkregen wordt. Vaak leven de ganzen in slechte omstandigheden en worden die door middel van buizen dwangvoer toegediend. Door het vetmesten zwellen de ganzenlevers op. Daarom gingen de protestanten de straat op. De groep verzocht het restaurant meerdere malen om het gerecht van de kaart te halen, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Protest ging te ver

De uitspraak van de politierechter luidde dat de groep te ver is gegaan met hun acties. Zo is het restaurant geen openbare plek en hebben ze de eigenaresse belemmerd in het runnen van haar zaak. Daarnaast intimideerden de actievoerders bezoekers van het restaurant met hun geschreeuw.

Op basis van het voorval en het feit dat de actievoerders meerdere uren vast hebben gezeten, besloot de rechter om het zestal niet verder te vervolgen.

Door: Nationale Horecagids