Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Afgelopen maandag was de jaarpresentatie van de Gault&Millau Gids in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. In de gids worden onder andere de nieuwe restaurants meegenomen. Van de nieuwe restaurants scoorde Restaurant SAAM de meeste punten, waarmee het de hoogste binnenkomer is in de gids van dit jaar. Zij delen de eerste plaats met YANO in Rotterdam. Beide scoorden zij 14,5 punten. Dit meldt Entree Magazine.

In november 2022 opende Koen van der Plas restaurant SAAM in Amstelveen. Van der Plas heeft voorheen ervaring opgedaan bij restaurants zoals Inter Scaldes*** in Kruiningen en Kasteel Heemstede*. Margot Janse, mede-eigenaar, werkte bij Le Quartier Français, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely. Met zo veel ervaring is het niet gek dat het restaurant direct zo hoog scoorde. Toch geeft Van der Plas aan bij Entree dat de uitkomst een verrassing voor hem was. Hij vindt het een mooi compliment dat zij zo in de schijnwerpers staan.

YANO

Het tweede nieuwe restaurant dat 14,5 punten scoorde is YANO in Rotterdam. Dit restaurant opende ook haar deuren aan het einde van vorig jaar. Hier staan Yuri en Britta Wattimena aan het roer. Het restaurant is vernoemd naar hun kinderen, Noah en Yara. Beide hebben een stevig cv voor zichzelf opgebouwd. Zo heeft Yuri onder andere gewerkt bij FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone en The Millèn gewerkt. Bij alle restaurants was Yuri in dienst als souschef.

Britta werkte voorheen als gastvrouw bij een aantal sterrenrestaurants waar ook Yuri werkte, zoals FG Restaurant en Food Labs by François Geurds en Amarone.

Punten Gault&Millau

Gault&Millau beoordeelt restaurants op een schaal van 10 tot 20 punten, waarbij 20 het hoogst haalbare aantal is. Deze worden in de gids afgebeeld als koksmutsen. Tijdens de beoordeling hanteert G&M een streng protocol. Zij kijken naar de kwaliteit, presentatie en smaak van de gerechten. Daarnaast beoordelen zij de wijn-spijsadviezen, de openingstijden en het interieur en de sfeer van het restaurant. In contrast met de Michelin Gids, die meer naar het algehele plaatje van een restaurant kijkt, beoordeelt Gault&Millau de details.

Door: Nationale Horecagids