Eindhovense horeca wil ook een zwarte lijst voor raddraaiers, politie is kritisch

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
De horeca in een aantal steden gaat opnieuw de zwarte lijst voor raddraaiers invoeren. Hiermee worden overlastgevers uit horecagebieden geweerd. De horeca in Eindhoven wil hier ook aan meedoen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit toegezegd, maar de politie in Eindhoven ligt dwars. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Afgelopen woensdag meldde dagblad Trouw dat de zwarte lijst voor de horeca opnieuw geïntroduceerd wordt in zeven steden. Op deze manier kunnen raddraaiers in de horeca geweerd worden uit uitgaansgelegenheden. Het is geen nieuw concept, in het verleden werd deze lijst ook gebruikt. Die is op een gegeven moment vanwege privacybezwaren afgeschaft.

De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven, Ruud Bakker, geeft aan dat zij voorheen ook een zwarte lijst hadden in Eindhoven. De lichtstad staat niet in het rijtje van steden die deze  lijst weer herintroduceren. Hij stelt dat dit komt doordat de politie dwarsligt.

Onderbezetting

Bakker zegt dat de zwarte lijst een handig middel was om overlast in de horeca tegen te gaan: “Wij zijn heel erg enthousiast en de gemeente vindt het een fantastisch idee, maar de politie heeft geen capaciteit.”

De zwarte lijst wordt lokaal gebruikt. Horecabezoekers die overlast veroorzaken, gewelddadig zijn of een wapen dragen kunnen op deze lijst terecht komen. Deze raddraaiers komen in een database die in te zien is door de lokale horeca. De voorzitter van de KHN Eindhoven ziet dit geregeld voorkomen. Overlastgevers worden nu de deur uitgezet maar komen vervolgens een uurtje later weer op de stoep staan om stampij te maken.

Gebiedsverbod

Volgens Bakker werkt de zwarte lijst enorm goed. Hij voegt toe dat het systeem direct kan worden toegepast in Eindhoven. Zo kunnen bezoekers voor een vechtpartij of aanranding een verbod krijgen van maximaal een half jaar, diefstal en drugshandel een jaar. Bij grotere incidenten, zoals zware mishandeling of het bezit van een vuurwapen geldt een maximale straf van twee jaar.

De horecabaas zegt dat het argument van de politie niet veel steek houdt. Hij zegt dat er voorheen ongeveer twintig lastige gasten waren op jaarbasis. De politie kon niet reageren op de verwijten van de horeca. Daarnaast wil de gemeente ook geen verklaring afleggen.

Helmondse horeca sceptisch

In Helmond heeft de horeca geen behoefte aan een zwarte lijst. Zij zien hier geen waarde in. De voorzitter van de Horecabelangenvereniging Helmond, Peter van den Heuvel, geeft aan dat zij al individuele en collectieve verboden werken. “Gaat het echt mis, dan krijg je een verbod voor die zaak. Als iemand zich op meerdere plekken misdraagt, volgt een collectief verbod. Daarover hebben we afspraken gemaakt met de politie, gemeente en justitie.”

Door: Nationale Horecagids