PvdA in Groningen maakt initiatiefvoorstel tegen verdringing kleine ondernemers

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Vorige week sprak de PvdA-fractie in Groningen zich uit over de verdringing van kleine mkb’ers in de binnenstad van Groningen. De partij maakt zich zorgen over de komst van meer horecazaken, wat ten koste gaat van de kleine ondernemers. Ze zijn bang dat er straks helemaal geen plek meer voor hen te vinden is om een onderneming te starten. Dit meldt RTV Noord.

Om deze ontwikkeling tegen te gaan komt de coalitiepartij binnenkort met een voorstel waarmee de kleine ondernemers makkelijker een zaak kunnen beginnen. In het voorstel wordt ook het remmen van de komst van nieuwe horecaondernemers en -ketens meegenomen.

Opgedoekte zaken

Het is volgens de Groningse ondernemer Piet Tjepkema geen onbekend fenomeen dat kleine ondernemingen plaatsmaken voor horeca. Hij kan er zo een aantal noemen. Zo staat er nu een koffiezaak waar voorheen een spijkerbroekenwinkel zich vestigde. Of een voormalig fietsenwinkel waar je nu chocolade kunt kopen. Recent maakte ook wijnwinkel Roemer plaats voor een nieuwe koffiewinkel.

Tjepkema is tevens bestuurslid van de Groningen City Club. Hij geeft aan dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de binnenstad. Volgens hem zijn retailwinkels nodig voor een interessante binnenstad. Hij stelt dat mensen voor vermaak komen, maar ook de mogelijkheid moeten hebben om producten te kopen. “Dat vraagt een goede combinatie zodat iedereen aan zijn trekken kan komen.” Hij denkt dat er momenteel geen goede balans is tussen de horeca en retail.

Inmiddels is aan het stadsbestuur gevraagd of zij in kaart willen brengen hoeveel horecaondernemingen er in de binnenstad zijn en wat de verhouding is met kleine ondernemingen.

Initiatiefvoorstel

Daarnaast is de PvdA-fractie bezig met het opstellen van een initiatiefvoorstel. Hierin wil de partij het kleine ondernemers makkelijker maken om een zaak te starten in het centrum van Groningen. In het voorstel worden ook manieren gepresenteerd waarop het moeilijker wordt voor horecaondernemingen en grotere ketens om zich te vestigen in de binnenstad.

De gemeente kijkt per gebied hoeveel horeca er zit, wat de behoefte is voor de hoeveelheid horeca en of er in het gebied ruimte is voor meer horecaondernemingen. Ook moet er worden gekeken naar het aantal kleine ondernemers dat een zaak kan beginnen per gebied. Daarna wordt in een bestemmingsplan opgenomen wat de procentuele verdeling wordt voor de panden tussen horeca en retail.

Niet cijfermatig handelen

Tjepkema en de Groningen City Club zijn van mening dat er actie moet worden ondernomen. Daarentegen lijkt het erop alsof zij geen voorstanders zijn van een bestemmingsplan. Zij vinden niet dat er een percentage moet worden gekoppeld aan de hoeveelheid ondernemingen. Hij denkt dat er dan meer leegstand ontstaat.

Zo vrezen ze dat er wel mensen zijn die de horeca willen bezetten, maar er leegstand ontstaat doordat weinig ondernemers melden voor de retailpanden. Tjepkema geeft aan dat hij dan liever heeft dat er een horeca-uitbater in het pand komt. Hij denkt echter dat het niet zo ver gaat komen omdat de binnenstad een populaire plek is voor ondernemers om zich te vestigen.

Door: Nationale Horecagids