Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

PvdA in Groningen maakt initiatiefvoorstel tegen verdringing kleine ondernemers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
PvdA in Groningen maakt initiatiefvoorstel tegen verdringing kleine ondernemers binnenstad
Vorige week sprak de PvdA-fractie in Groningen zich uit over de verdringing van kleine mkb’ers in de binnenstad van Groningen. De partij maakt zich zorgen over de komst van meer horecazaken, wat ten koste gaat van de kleine ondernemers. Ze zijn bang dat er straks helemaal geen plek meer voor hen te vinden is om een onderneming te starten. Dit meldt RTV Noord.

Om deze ontwikkeling tegen te gaan komt de coalitiepartij binnenkort met een voorstel waarmee de kleine ondernemers makkelijker een zaak kunnen beginnen. In het voorstel wordt ook het remmen van de komst van nieuwe horecaondernemers en -ketens meegenomen.

Opgedoekte zaken

Het is volgens de Groningse ondernemer Piet Tjepkema geen onbekend fenomeen dat kleine ondernemingen plaatsmaken voor horeca. Hij kan er zo een aantal noemen. Zo staat er nu een koffiezaak waar voorheen een spijkerbroekenwinkel zich vestigde. Of een voormalig fietsenwinkel waar je nu chocolade kunt kopen. Recent maakte ook wijnwinkel Roemer plaats voor een nieuwe koffiewinkel.

Tjepkema is tevens bestuurslid van de Groningen City Club. Hij geeft aan dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de binnenstad. Volgens hem zijn retailwinkels nodig voor een interessante binnenstad. Hij stelt dat mensen voor vermaak komen, maar ook de mogelijkheid moeten hebben om producten te kopen. “Dat vraagt een goede combinatie zodat iedereen aan zijn trekken kan komen.” Hij denkt dat er momenteel geen goede balans is tussen de horeca en retail.

Inmiddels is aan het stadsbestuur gevraagd of zij in kaart willen brengen hoeveel horecaondernemingen er in de binnenstad zijn en wat de verhouding is met kleine ondernemingen.

Initiatiefvoorstel

Daarnaast is de PvdA-fractie bezig met het opstellen van een initiatiefvoorstel. Hierin wil de partij het kleine ondernemers makkelijker maken om een zaak te starten in het centrum van Groningen. In het voorstel worden ook manieren gepresenteerd waarop het moeilijker wordt voor horecaondernemingen en grotere ketens om zich te vestigen in de binnenstad.

De gemeente kijkt per gebied hoeveel horeca er zit, wat de behoefte is voor de hoeveelheid horeca en of er in het gebied ruimte is voor meer horecaondernemingen. Ook moet er worden gekeken naar het aantal kleine ondernemers dat een zaak kan beginnen per gebied. Daarna wordt in een bestemmingsplan opgenomen wat de procentuele verdeling wordt voor de panden tussen horeca en retail.

Niet cijfermatig handelen

Tjepkema en de Groningen City Club zijn van mening dat er actie moet worden ondernomen. Daarentegen lijkt het erop alsof zij geen voorstanders zijn van een bestemmingsplan. Zij vinden niet dat er een percentage moet worden gekoppeld aan de hoeveelheid ondernemingen. Hij denkt dat er dan meer leegstand ontstaat.

Zo vrezen ze dat er wel mensen zijn die de horeca willen bezetten, maar er leegstand ontstaat doordat weinig ondernemers melden voor de retailpanden. Tjepkema geeft aan dat hij dan liever heeft dat er een horeca-uitbater in het pand komt. Hij denkt echter dat het niet zo ver gaat komen omdat de binnenstad een populaire plek is voor ondernemers om zich te vestigen.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.