PvdA in Groningen ziet onbalans ontstaan tussen horeca en kleine retailzaken

De fractie van de PvdA in de gemeenteraad van Groningen vindt dat er meer ruimte moet komen voor kleine retailzaken in de binnenstad. De partij denkt dat de vele horecabedrijven kleinere retailondernemers wegdrukt uit het centrum. Dit meldt nieuws.nl.

PvdA-raadslid Rico Tjepkema en zijn partij zien dat het steeds moeilijker wordt voor kleine retailwinkels om zich te vestigen in de binnenstad van Groningen. Er is volgens hem veel vraag naar horecazaken in de binnenstad en hij stelt dat de hoge huurprijzen de concurrentie moeilijker maken. Ondernemers bevestigen dit volgens hem. Naast de PvdA-fractie ziet ook Groninger City Club dat het aantal horecazaken sterk groeit ten opzichte van retail. Daarom doet de PvdA een oproep om meer ruimte vrij te maken voor retailondernemers.

Betrokken gemeente

De PvdA vindt dat de ondernemers dit niet helemaal alleen moeten doen. Zo wil de partij dat de gemeente gaat faciliteren bij het vinden van een geschikte locatie. De fractie vraagt daarom aan het college of zij een inventarisatie willen maken van alle horecapanden ten opzichte van de retail. Zo moet er een wijziging komen in het bestemmingsplan voor horeca- en retailpanden. De PvdA geeft aan dat de keuze voor doeleindes van de panden erg vrij is en dat het ‘specifiek bestemmen van de binnenstad de gemeente meer grip geeft op de mogelijkheden voor kleine retail’.

Door: Nationale Horecagids