Horeca verwacht door hogere prijzen minder maar voldoende gasten

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De horeca heeft in 2022 een goed jaar gehad, maar de vraag is of 2023 even succesvol gaat zijn. De prijzen voor eten, drinken en hotelovernachtingen stijgen, zo is de verwachting. Horecaondernemers verwachten een spannend financieel jaar. Dit meldt RTL Nieuws. 

Veel restaurants wisten vorig jaar omzetten te behalen die gelijk zijn aan het niveau van voor corona. Toch moeten veel zaken de prijzen voor hun eten, drinken en overnachtingen verhogen, soms wel met 5 tot 10 procent. De reden? De hoge energiekosten, hogere prijzen voor inkoop van eten en sterk stijgende lonen en de personeelstekorten. Een flinke combinatie van factoren waardoor horecaondernemers niet onder hun eigen prijsstijgingen uit kunnen.

Verduurzamen

De enige andere manier om de kosten te beheersen is verduurzaming: energiezuinige labels, gasvrij werken en meer. Maar toch zorgt dit er bij ondernemers lang niet altijd voor dat de energierekening daalt. In tegenstelling, zelfs. “Toch is de energierekening verdubbeld”, zegt ondernemer Sander Wind van FortVier in Arnhem, dat van het gas af is en energielabel A heeft. Jan-Bas van Aalderen van het Groningse Museumcafé het Pomphuis heeft zijn menukaart verduurzaamd. Dat betekent eigenlijk dat de frituurpan niet de hele dag meer aan staat en gasten op bepaalde uren van de dag alleen kaas en gehaktballen kunnen krijgen. “Het scheelt enorm in de energiekosten.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat gasten zullen blijven komen, al dan niet voorzichter en minder frequent dan voorheen.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky