Wordt cocktail ‘mise-en-place’ de nieuwe standaard in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Een cocktail maken kan veel tijd en moeite in beslag nemen. Daarom is het voor veel ondernemers in de horeca efficiënter om de cocktails zo veel mogelijk voor te bereiden voor servies: batchen. Dit begrip komt in principe neer op een hipper synoniem voor mise-en-place. Afhankelijk van het soort cocktail dat wordt gemaakt kan bepaald worden hoeveel er al voorbereid kan worden. Dit meldt Entree Magazine.

Barmedewerkers zijn erachter komen dat het zoden aan de dijk zet om cocktails vooraf voor te bereiden. Achter veel bars staat tegenwoordig wel een batch met almost ready-to-go cocktails. Het is bijna onmisbaar geworden in de horeca. Het is nog wel afhankelijk van de cocktail hoeveel werk er nog moet worden gedaan: het toevoegen van wat vruchtensap of een koffietje, een korte stir of een shake en klaar is kees.

Situatieafhankelijk

Het verschilt natuurlijk wat voor voorbereidingen er kunnen worden gedaan. De kaart, tools en apparatuur verschillen per restaurant. Daarom moet een team gezamenlijk kijken naar de mogelijkheden voor het batchen van cocktails. De ene cocktail is de andere niet en daarom zijn ze niet allemaal geschikt voor batchen. Wanneer een cocktail bestaat uit gefermenteerde ingrediënten zal het moeilijker worden om te batchen (vanwege veiligheid) dan het mixen van spirits en cordials.

Voordelen van batchen

Aan het batchen van cocktails zitten een aantal voordelen. Het maakt het voor een bar of restaurant mogelijk om grotere hoeveelheden cocktails te serveren. Ook scheelt het op de avond zelf een hoop tijd, waardoor er meer aandacht aan de gasten en service kan worden besteed. Andere voordelen zijn dat het makkelijker wordt om de kosten te berekenen en dat het bereidingsproces hierdoor makkelijker verloopt. De fouten die tijdens het proces worden gemaakt zijn beter in te zien.  

Door: Nationale Horecagids