Personeelsverzuim ook in de horeca merkbaar, maar komt op een goed moment

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het aantal zieken in Nederland is de afgelopen week behoorlijk hoog, net als het ziekteverzuim van personeel. Restaurants, cafés en hotels hebben hier ook last van. Ondanks dat er nog minder personeel beschikbaar is dan de afgelopen maanden, komt de griep op een gunstig moment. Dit meldt het AD.

Januari wordt een rustige maand voor de horeca. Dat voorspellen zowel ondernemers op de Horecava als de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zo heeft restaurant-hotel-eigenaar Hanny van Kessel uit De Moer het aantal koks in haar keuken teruggebracht. Ook is het menu aangepast. Die bestaat nu uit slechts twee pagina’s, in plaats van de zes pagina’s die het voorheen besloeg. De griepgolf trekt langs haar restaurant Auberge De Moerse Hoeve. Ze geeft aan verbaasd te zijn, maar klaagt er niet over.

‘Makke horecamaand januari’

Na de drukke decembermaand merkt ook ondernemer Harm van Deuren dat er veel zieken zijn in zijn bierbrouwerijen in Amsterdam. Dat er veel zieken zijn, is volgens hem geen probleem. Tijdens deze ‘makke horecamaand januari’ hoeven de bierbrouwerijen niet op volle toeren te draaien. Ze kunnen wel een persoon missen. Daarentegen zitten er volgens hem wel er grote verschillen tussen locaties. In Amsterdam en Delft ziet hij een groter personeelstekort dan in Rotterdam.

Kleine ondernemers

Tijdens de horecavakbeurs Horecava in Amsterdam vertellen, voornamelijk kleine ondernemingen, dat de griepgolf bij hen geen problemen oplevert tot dusver. Wanneer iemand uitvalt vanwege ziekte kan dit gemakkelijk opgevangen worden met een andere werknemer of doen zij het een dagje met een paar handen minder.

Door: Nationale Horecagids