Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DNB: hogere lonen vormen geen gevaar voor economie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
DNB: hogere lonen vormen geen gevaar voor economie
Werkgevers kunnen volgens de Nederlandsche Bank de lonen van hun werknemers verhogen. De gemiddelde loonstijging komt volgend jaar uit op 5 procent. DNB voorspelt dat er nog meer dan dat in het vat zit. Dit meldt NU.nl.

Na een oproep van werkgeversorganisaties AWVN, MBK-Nederland en VNO-NCW vorige week om juist de lonen niet te verhogen, stelt DNB nu dat het zeker verantwoord is om op dit moment de lonen te verhogen. De werkgeversorganisaties deden deze oproep om zo te voorkomen dat de inflatie verder stijgt.

De gemiddelde loonstijging op jaarbasis is momenteel 3,3 procent. Olaf Sleijpen, directeur en hoofdeconoom van DNB, zegt: “Het risico op een loon-prijsspiraal ontstaat alleen als je de inflatie volledig compenseert. Dan moet je uitgaan van loonverhogingen van bijna 15 procent of hoger”. DNB is tevreden met deze constatering. “Deze ontwikkeling vinden wij goed. Er zijn sectoren waar een hogere loonsverhoging mogelijk is”, zegt de directeur van DNB.

Economie koelt af

De vooruitzichten van DNB gaan ervan uit dat de economie volgend jaar gaat afkoelen. Volgend jaar zal naar verwachting de economische groei net geen procent zijn. De oorzaken zijn de hoge inflatie en de lagere groei van de wereldhandel.

Geen recessie

Volgens Sleijpen hoeven we geen recessie te verwachten. In het derde kwartaal vertoonde de Nederlandse economie nog een kleine krimp. “En ook voor het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van volgend jaar verwachten we een krimp. Maar dat betekent nog niet dat we in een recessie belanden. We scheren erlangs, om daarna te groeien.”

Een land zit in een recessie wanneer er een half jaar sprake is van economische krimp. In Nederland is de economie het afgelopen kwartaal met 0,2 procent gedaald ten opzicht van het kwartaal ervoor. Er zijn minder investeringen gemaakt in woningen en infrastructuur, wat een reden kan zijn voor deze krimp volgens het CBS. Deze krimp is echter zo klein dat deze verwaarloosd kan worden volgens het statistiekbureau.

Inflatie bereikt piek

De verwachting van DNB is dat de inflatie dit jaar een piek bereikt. Door de getroffen maatregelen zoals het energieprijsplafond zal er de komende jaren een minder hoge prijsstijging zijn. Een grote oorzaak voor de geraamde inflatie van dit jaar is de uitzonderlijke prijsstijging van energie. Daardoor komt het percentage uit op bijna 12 procent. In 2023 en 2024 wordt een daling van 5 procent verwacht. Dit is het jaar waarin het energieprijsplafond stopt.

Richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben

DNB adviseert het kabinet daarom om geen langdurige maatregelen te treffen ter compensatie van de energielasten. “De overheid moet zich richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben”, zegt Sleijper. “Dan hebben we het vooral over mensen die in huurhuizen wonen. Bovendien moeten we snel werk maken van het verduurzamen van woningen en bedrijven.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.