Uit eten met Kerst niet meer zo vanzelfsprekend, veel restaurants zijn gesloten

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Door de stijgende kosten van energie en vanwege de inflatie blijven veel restaurants dicht dit jaar. Uit eten gaan met de feestdagen wordt minder vanzelfsprekend dan voorgaande jaren. Restaurants kiezen ervoor om dicht te blijven, of zijn bijvoorbeeld alleen open voor afhalen. Dit meldt De Ondernemer. 

Een voorbeeld van bedrijven die (deels) dichtblijven deze feestdagen zijn beachclub Wet’n Wild, culinair restaurant ’s Molenaarsbrug en het hippe stadse Maggie Blue, alle drie van Salina Kalkhoven en haar echtgenoot Martin. Zij geven aan deze dagen dicht te blijven om hun personeel rust te gunnen na de afgelopen drukke periode. Daarnaast is het ook uit economische overwegingen, want ingrediënten zijn door de inflatie schreeuwend duur geworden. Als de kosten daarvan moeten worden doorberekend aan klanten, heeft niemand een leuke kerst, aldus Kalkhoven. 

Volle bak

Dit is echter niet voor iedereen een probleem. Van Rossum in Woerden blijft bijvoorbeeld wel open, en zit alle dagen al helemaal volgeboekt. Het is puzzelen met personeel dat ook Kerst wil vieren thuis, maar over het algemeen lijkt het erop dat het een paar goeie dagen gaan worden. 

Afhaalmenu's

Wat ook populair is geworden, zijn de afhaalmenu's. Bij horecafamilie Dufais in Boskoop zijn al 500 thuismenu's besteld, die op 24 december kunnen worden opgehaald. Het restaurant zelf is alleen op eerste kerstdag open voor bezoek in het restaurant. Alle werknemers zijn vrij voor Tweede Kerstdag. 

Door: Nationale Horecagids