Cursussen door bedrijven neemt af, voornamelijk in de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
In 2020 bood ongeveer 65 procent van de kleine bedrijven in Nederland cursussen aan. Dit is een afname van 10 procent in vergelijking met 2015, toen dit percentage op 75 procent lag. De afname is het grootst bij bedrijven met 10 tot 50 werknemers en in de horecasector. Daarentegen nam het aanbod van zelfcursussen en e-learning toe in deze periode. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

In de horeca was de sterkste afname gemeten: daar ging het percentage van het aanbod van cursussen van 60 procent in 2015 naar 26 procent in 2020. Voor de coronapandemie was het aandeel horecabedrijven met cursussen voor werknemers ook het laagst. In de meeste andere sectoren is ook een afname te zien, maar die is niet zo sterk als in de horeca. In de transportsector is het aanbod toegenomen, van 69 procent naar 79 procent.

Minder conferenties, meer zelfstudie en e-learning

Er bestaan meer opleidingsactiviteiten naast cursussen. Van deze overige vormen van bedrijfsopleidingen nam het bezoek aan conferenties, workshops, lezingen en seminars het meest af. Het percentage geplande trainingen via zelfstudie en/of e-learning steeg juist. In 2020 maakte bijna de helft van alle bedrijven hier gebruik van.

Door: Nationale Horecagids