Geen ban op rundvlees uit VS na BSE-vondst

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie blijft rundvlees importeren uit de Verenigde Staten, ondanks de vondst van een geval van gekkekoeienziekte (BSE) in het land. Er is geen enkele reden om het vlees in de ban te doen of andere maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder van Europees Commissaris John Dalli (Gezondheid) woensdag.

De zegsman wees erop dat het waarschuwingssysteem om BSE te ontdekken voordat het vlees de voedselketen ingaat, zijn werk heeft gedaan. Ook in Europa is er een dergelijk systeem. Vorig jaar werden er in de EU 28 gevallen ontdekt, aldus de woordvoerder.

Dinsdag rapporteerden de Amerikaanse autoriteiten het eerste geval van BSE sinds zes jaar. Er werd bij gezegd dat geen besmet vlees in de voedselketen terecht was gekomen en dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Voor twee grote supermarktketens in Zuid-Korea is het desondanks genoeg reden om te stoppen met het verkopen van Amerikaans rundvlees. Volgens een woordvoerder van een van de Zuid-Koreaanse verkoopketens met 95 winkels, is de verkoop gestopt vanwege bezorgdheid onder de klanten.

De Zuid-Koreaanse overheid zal Amerikaans rundvlees strenger controleren, maar laat de import ervan voorlopig gewoon toe.

Het Amerikaanse vlees is al eerder in de ban gedaan door Zuid-Korea. In 2003 stopte de invoer na de ontdekking van een geval van BSE. In 2008 kwam na een akkoord tussen beide landen de verkoop van de meeste vleessoorten weer op gang.

Vorig jaar importeerde Zuid-Korea 107.000 ton Amerikaans rundvlees, ongeveer 37 procent van de totale import.